Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Trafikverkets regiondirektör Birgitta Johnson sin syn på tunnelprojektet, som är det första i sitt slag i Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikverket om E4-tunnel i privat regi: ”Krävs regeringsbeslut”

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun jobbar för en privat finansiering av en E4-tunnel för att få bort europavägen från centrum.

Trafikverket, som tagit del av planerna på plats, konstaterar att projektet är viktigt – men att modellen aldrig genomförts i Sverige.

– Jag förutsätter att det krävs ett nytt regeringsbeslut, säger Birgitta Johnson, tillförordnad regiondirektör på Trafikverket.

Tunneln som beräknas kosta tre miljarder att bygga finns inte med i den nationella infrastrukturplanen för de kommande tolv åren och Örnsköldsviks kommun har under en tid sökt alternativa lösningar för att få till stånd en tunnel.

– Vi tror att någon typ av offentlig-privat samverkan, en alternativ finansiering, kan vara lösningen, sa avgående kommunalrådet Per Nylén (S) till SVT på torsdagen i samband med Trafikverkets besök.

I klippet ger Trafikverkets regiondirektör sin syn på projektet, som är det första i sitt slag i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.