Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Jonsson sätter sitt hopp på Kammarkollegiet och hoppas de får tillbaka sina pengar genom resegarantin Foto: Per-Erik Ström SVT

Träningsresande i Sundsvall hårt drabbade i konkursade Deturs kölvatten

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Jonsson har arrangerat  träningsresor för Ego hälsostudio i Sundsvall i 25 år och allt har fungerat. Nu får han lämna det tråkiga beskedet till alla deltagare att resan inte blir av.

– Det känns bedrövligt jobbigt såklart, säger Mikael Jonsson som nu har kontaktat Kammarkollegiet för att få hjälp med att få tillbaka de drygt 450 000 som de betalat för resan.

Kammarkollegiet är den myndighet som hanterar ersättning ur resegarantin. Bara under det senaste dygnet har Kammarkollegiet fått in 1100 ersättningsanspråk efter att resebolaget Detur meddelat att de försätter sig själva i konkurs.

– Jag har varit i kontakt med Kammarkollegiet och kommer att göra en skriftlig anmälan om att få tillbaka våra pengar, säger Mikael Jonsson.

Hos Kammarkollegiet beskriver man situationen som exceptionell och anger idag på sin hemsida att de ”har en hög arbetsbelastning och handläggningstiden är därför längre än normalt, i dagsläget ca 4–6 månader”

Ansök om ersättning enligt resegarantilagen

Du kan endast få ersättning om du:

  • Bokat en paketresa, eller
  • bokat ett sammanlänkat researrangemang och
  • att din resa är inställd eller avbruten på grund av att reseaktören blivit insolvent eller gått i konkurs.

Dessutom måste reseaktören ha ordnat med en resegaranti som är så pass stor att den täcker alla resenärers krav. Trots att de som säljer paketresor eller sammanlänkade researrangemang enligt lagen är skyldiga att ordna med resegaranti gör de inte alltid det. Försäkra dig därför om att reseaktören har resegaranti innan du bokar din resa.

Källa: Kammarkollegiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.