Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Övervakningskamera fångade de misstänkta vid offrets hus Visa alla (2)
Visa alla (2)

De misstänktas egna övervakningskameror kan fälla dem i mordrättegång

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern åtalas för att ha huggit ihjäl en man i 70-årsåldern – en granne till henne – med tio knivstick på en mindre ort i Sollefteå kommun under nyårshelgen.

Två män i ungefär samma ålder åtalas för skyddande av brottsling sedan de enligt åklagaren på olika sätt försökt sopa igen spåren efter kvinnan.

Mordet skedde på nyårsafton och bakgrunden är enligt förundersökningen att det förelegat en grannfejd mellan den äldre mannen å ena sidan och den nu mordåtalade kvinnan och en av de åtalade männen å den andra.

Den ene av de åtalade männen har enligt åtalet kört kvinnan från brottsplatsen och hjälpt henne att försöka förstöra och kasta bevismaterial som mordvapnet och de kläder och skor hon bar vid brottstillfället. En surfplatta som kvinnan tog med sig från brottsoffrets bostad ska han också ha hjälpt henne att göra sig av med.

”Förstörde bevis”

Den andre mannen ska ha undanröjt bevis mot kvinnan genom att plocka ner en övervakningskamera som han hade uppmonterad och riktad mot mordoffrets hus, plockat ur minneskortet och sett till att den film som spelades in i samband med brottet förstörts.

Men polisens utredare har tillräckligt med bilder för att kunna kartlägga händelseförloppet menar kammaråklagare Cataharina Kjelsson.

Bägge männen misstänks nu för skyddande av brottsling, grovt brott, ”eftersom gärningen avsåg vital och avgörande bevisning och (NN) begått ett mycket allvarligt brott”, skriver Catharina Kjelsson i sin stämningsansökan.

Erkänner delvis

Kvinnan erkänner delvis gärningen men förnekar brott. Hon hävdar i stället att det inträffade skett i självförsvar.

En av de åtalade männen erkänner, medan den andre nekar.

Ett av vittnena är den mördade mannens bror, bosatt i en annan del av landet. Han pratade i telefon med sin bror under nyårsaftonen när brodern mitt under samtalet fick besök. Efter det att brodern högt ropat ”AJ” bröts samtalet.

Det fick vittnet att tro att besökarna var de grannar som brodern länge varit i konflikt med och att det hela kan ha slutat illa. Det var också han som av oro larmade polisen i tron att brodern kunde ha råkat illa ut på grund av ”grannfejden”.

Huvudförhandlingen i målet kommer att hållas i Ångermanlands tingsrätt inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mord i Sollefteå

Mer i ämnet