Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många solcellsparker finns det i Sverige? Behövs bygglov? Vilken mark är bäst att använda? – se tre frågor om solcellsparker i klippet ovan. Foto: TT, SVT

Tre frågor om solcellsparker

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver mer än dubbelt så mycket el om bara drygt 20 år för att klara industrins gröna omställning. Solcellsparker är ett sätt att hjälpa till med det.

Vad krävs för att för att sätta upp en solcellspark? Få svar på tre frågor om solcellsparker i klippet.

Enligt branschföreningen Energiföretagens prognos kommer Sverige behöva mer än dubbelt så mycket el om landet ska vara fossilfritt till år 2045.

Solkraften är en del i det arbetet. Ansökningarna för solcellsparker har ökat explosionsartat hos länsstyrelserna i åtta län i södra Sverige. Nu finns även planer på att bygga en solcellspark i Västernorrland.

Nekar anläggningar

Trots ett större intresse för parkerna har Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt nekat två anläggningar de senaste två åren, båda gångerna anläggningar i Skåne län.

I båda fallen rör det sig om att aktörer vill sätta upp en park på jordbruksmark, en mark som kan användas. Där menade Länsstyrelsen på att det saknas en utredning på en alternativ plats som panelerna skulle stå på, från aktörerna. Därför gick Mark- och miljööverdomstolen på länsstyrelsens linje och nekade solcellsparkerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.