Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett område på 591 hektar ska den tänkta solcellsparken stå på i Ås utanför Edsele. Hör tillståndschefen för Ilmatar Solar i klippet ovan. Foto: Fredrik Jansson/Comotion AB, SVT

Planer för en av landets största solcellsparker i Ås

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Ilmatar Solar AB planerar för en solcellspark i Ås, utanför Edsele i Sollefteå kommun. Enligt ritningar ska parken bli 591 hektar och därmed en av landet största.

Tusen fotbollsplaner stort är området som det är tänkt att solcellsparken ska stå på, i Ås utanför Edsele, något som Tidningen Ångermanland först berättade om. Ilmatar Solar har öppnat upp ett samråd med bland annat närboende, Sollefteå kommun, länsstyrelsen och den berörda samebyn i området om planerna för bygget.

Tanken är att börja med naturvårdsinventeringar redan till vår/försommar 2024 och att anläggningsarbeten ska genomföras 2027-2028.

– Vi ska fördubbla elenergin i Sverige till 2035. Därför tittar vi på parker från Skåne upp till Edsele i norr, säger Robert Wedmo, tillståndschef på Ilmatar Solar.

Överraskning för närboende

Än så länge är parken i planeringsstadiet och samrådsmötet med berörda parter planeras till i början av december. För de närboende var det en överraskning att detta var på gång, menar de personer SVT har pratat med. Enligt Robert Wedmo är det för att man inte gått ut med samrådsprocessen förrän nu.

– Samrådet är till för att få in synpunkter och vara öppna med att vi ska undersöka det här området. Vi har relativt få närboende och förstår att det finns en oro att det här ska störa deras närmiljö men vi har ändå gjort avvägningen med att gå vidare och undersöka området, säger Robert Wedmo.

Se hur den tänkta solcellsparken ska se ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.