Tre lastbilschaufförer åtalas för grov stöld efter att de stulit från Postnords transporter. Foto: Martina Holmberg, TT

Trio åtalas för grov stöld och häleri

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2019 sprängde polisen en stöldliga i Örnsköldsvik. Nu åtalas tre lastbilschaufförer som misstänks ligga bakom flera stölder från Postnords transporter.

Det hela uppdagades när polisen vid en rutinkontroll stoppade en mc-förare i Timrå. Mannen som stoppades bar på narkotika vilket föranledde polisen att genomföra en husrannsakan i mannens hem där delar av stöldgodset hittades.

Gömde stöldgods på åkeri

Men härvan växte och slutade med att polisen nystade upp en stöldhärva där Postnords transporter mellan Örebro och Luleå systematiskt blivit av med dyrbar last på vägen. Enligt åtalet har tre män stulit bland annat motorcyklar, datorer, märkeskläder och tv-apparater. Bland stöldgodset finns också en båtmotor värd mer än 100 000 kronor. Stölderna ska ha genomförts utanför Bjästa innan transporterna bytte förare. En stor del av stöldgodset hittades på en ort i närheten i lokaler som tillhör åkeriet som männen körde för.

Sålde vidare

Männen åtalas också för häleri och en av dem dessutom för urkundsförfalskning efter att ha sålt vidare bland annat två motorcyklar via Blocket. Vid försäljningen användes falska fakturor för att mannen skulle framstå som rättmätig ägare till motorcyklarna vid försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.