Rättegång inleds mot trio från Örnsköldsvik för massiv stöldkupp

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen började en 15 dagar lång rättegång mot tre män som står åtalade för att ha lurat Postnord och stulit gods för miljontals kronor.

– Det verkar som att rutinerna hos Postnord har varit slappa, säger Karin Everitt, åklagare.

Den åtalade trion ska ha varit chaufförer i ett transportföretag som kört på uppdrag av Postnord under 2018 och 2019. Postnord bröt kontraktet med transportföretaget 2019.

Karin Everitt är kritisk till Postnords rutiner som hon menar kan ha förenkalt stölderna.

– Plombering har ofta skötts av chaufförerna själva, säger Karin Everitt.

Postnords säkerhetschef, Alexis Larsson, menar att verksamheten varit omedveten om stölderna på grund av sena reklamationer från kunderna.

– För vår del agerar vi på den info vi får till oss. Det har reklamerats väldigt sent och det är därför det har kunnat pågå en tid, säger han.

”Kriminella som vill åt vårt gods”

Stölder av gods är inget som är nytt för Alexis Larsson som säger att ”det finns alltid kriminella som vill åt vårt gods”.

– Jag ser fram emot rättegången och hoppas de blir dömda, säger han om rättegången som inleddes idag.

Stora delar av godset har enligt förundersökningen stulits i samband med körningar mellan Örebro och Luleå.

Polisen hyrde bergrum

I stämningsansökan listas en stor mängd gods som motorcyklar, motorsågar, båtmotorer, cyklar, termosar, mc-hjälmar, köttkvarn med mera.

– Det handlar om väldigt stora belopp, säger Karin Everitt.

Enligt Karin Everitt fick polisen inte plats i sina ordinarie lokaler, utan tvingades hyra ett bergrum för att förvara den stora mängden stöldgods.

Männen som är mellan 20 – 45 år står åtalade för grov stöld, grovt häleri och rättegången väntas pågå från 18 januari till 17 februari. 

Förutom huvudpunkterna står även männen åtalade för trafikbrott och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.