Tufft för skidturismen

Uppdaterad
Publicerad

Trots satsningar på en kvarts miljard inför årets säsong blir det inga fler turister i fjällen. Antalet har varit konstant sedan 90-talet.

Nya liftar i Åre, Duved, Ramundberget och Lofsdalen är några av investeringarna.

De största anläggningarna har lagt miljonbelopp i sina skidsystem. Totalt 254 miljoner kronor inför årets vintersäsong, pengar som ska locka fler turister till  skidorterna.

SVT granskar fjällturismen

Men faktum är att antalet skidturister i Sverige har varit konstant sedan 90-talet. Det har pendlat mellan 1,8 och 2 miljoner åkare varje år. Ifjol som var ett gynnsamt år med mycket snö lockade fjällorterna till sig just över två miljoner besökare. Ett bra år. Frågan är om ekvationen går ihop med stora investeringar i fjällområdena samtidigt som antalet besökare inte ökar.

– Det är klart att någon förlorar om någon vinner och det troliga är att de stora anläggningarna kommer att växa på bekostnad av de mindre, säger Torgny Svensson, Skistar Vemdalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällturismen

Mer i ämnet