Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland. Foto: Pierre Ragnehag/SVT och Johan Nilsson/TT

Två fall av brittiska mutationen upptäckta i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av den brittiska mutationen av covid-19 har konstaterats i Västernorrland. Det rör sig om ett fall från slutet av december och ett från mitten av januari.

De två fallen handlar om resenärer från Storbritannien, bekräftar smittskyddsläkare Hans Boman för SVT. Ett fall konstaterades i fjol och ett nu i början av året.

– De är smittspårade utan att nya fall konstaterats, meddelar Hans Boman.

Coronaviruset i Västernorrland

Det görs ingen större genomgång av prover för att upptäcka mutationen. Det är endast resenärer och slumpvis utvalda prov som testas. Inga fall av den sydafrikanska varianten har påvistats i länet.

En av tio prov var brittisk variant

I grannlänet Gävleborg och ytterligare tre regioner där en mer omfattande stickprovskontroll gjorts var andelen med den brittiska mutationen ungefär tio procent av de positiva proverna.

– Virusmutationen har visat sig sprida sig snabbare än andra varianter av viruset. Andelen med brittisk variant utgör cirka 11 procent av de positiva fallen som konstaterats i egenprovtagningen i Gävleborg.

Mindre andel än i andra länder

Sammanlagt har 2 250 prov som var positiva för covid-19 även analyserats för den brittiska virusvarianten. I cirka 250 av proverna återfanns den, vilket motsvarar närmare 10 procent.

I länder där den muterade virusstammen fått fäste har den tagit över och återfunnits i 90 procent av covidtesterna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Alla prover scannas

Här i länet görs alltså ingen bredare analys för att hitta varianter av SARS-CoV-2.

Men i Gävleborg kommer man i fortsättningen att analysera alla positiva prover i egenprovtagningen för att följa upp smittspridningen av den brittiska virusvarianten.

Muterade virusvarianter

Sedan december 2020 har det rapporterats om framförallt tre nya varianter av SARS-CoV-2 som har fått stor spridning i vissa länder. Världsläget när det gäller spridning av nya varianter av SARS-CoV-2 är i nuläget osäkert. Därför anses allt resande utanför Sverige som en risk för att få in smitta med nya varianter.

Både Storbritannien och Sydafrika har drabbats av en ny virusvariant som orsakar covid-19. Båda varianterna har upptäckts i Sverige och kan vara mer smittsamma. Brittiska forskare håller på att undersöka om mutationen påverkar dödligheten.

Med anledning av rapporterna från Storbritannien och Sydafrika har analyserna i Sverige utökats och intensifierats. Arbetet har skett i nära samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsenheter och kliniska mikrobiologiska laboratorier.

källa: Folkhälsomyndigheten, region Gävleborg, Center for Disease Control and Prevention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet