Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I fjol simmade en lax förbi. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två fiskar på två år – fiasko för 20-miljonersprojekt

Publicerad

Satsningen på att återskapa den utrotade laxstammen i Moälven har stött på problem. Fiskvandringen i 20-miljonerssatsningen, omlöpet vid Anundsjö kraftverk, är obefintlig och förklaringen är att ett annat kraftverk i Gottne stoppar fisken.

Kraftbolaget Statkrafts prestigeprojekt med ett omlöp förbi Anundsjö kraftverk skulle öppna övre delarna av Moälvens vattensystem för vandringsfisken. Men trots att 140 tusen laxungar sattes ut 2013 och förväntades komma tillbaka från havet i fjol och i år har 20-miljonersprojektet nästan inte resulterat i någon återvandring alls eftersom fisken har svårt att komma förbi kraftverksdammen i Gottne längre ner i älven.

I år har förutom insjöfisk som gädda och abborre bara en havsöring passerat och i fjol var det bara en enda lax.

Kraftverk stoppar fisken

Tanken att hela vattensystemet skulle kunna nyttjas av lax och havsöring har hittills gått om intet. Samtidigt är det inte så konstigt eftersom en kraftverksdamm längre ner i älven ser ut att stoppa fiskens vandring, men kraftverkets ägare har en annan syn på saken.

– Normalt sett är det här inget hinder för fisken, det är bara vid extremt torra perioder, säger Magnus Olofsson, Gottne energi AB.

Fisk samlas nedanför dammen

Något som talar emot det är att fisken ser ut att samlas nedströms dammen. I det grunda vattnet rör sig flera fiskar i ytan, uppenbarligen kommer de inte längre, de är fast nedanför kraftverksdammen. Dessutom har undersökningar visat att nedströms Gottne kraftverk är det gott om laxungar som är födda i älven medan det ovanför dammen är nästan tomt.

– När fisken vandrar under sommaren är oftast flödet som lägst, de senaste två-tre åren har vi haft väldigt låga sommarflöden och då har det varit ett totalt hinder för fisken vid Gottne, konstaterar Anders Forsberg, biolog på Örnsköldsviks kommun.

Grävt en ränna

Kraftverksägaren har med stöd av Moälvsfisket grävt en ränna för att fisken ska kunna passera vid sidan av dammen men enligt kommunbiologen Anders Forsberg krävs det ett större vattenflöde för att det ska fungera

– Det är mängden vatten som är avgörande, konstaterar han.

Vattendomar omprövas

Samtidigt betyder vatten vid sidan om kraftverksturbinerna minskade inkomster men ägaren Magnus Olofsson säger sig vara beredd att diskutera att släppa mera vatten på frivillig basis.

– Det kan det möjligen bli. Det pågår en dialog med Vattenkraftens miljöfond om det, så det är inte helt otänkbart, säger han.

2024 ska vattendomarna för Moälven omprövas, då väntas regler som ställer krav på större vattenflöden och bättre miljö för fisk och andra arter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer