Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två stora bränder inom loppet av några timmar i Örnsköldsvik. Hör Jörgen Seijsing, räddningsledare på plats. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två gamla föreningslokaler nedbrunna i Örnsköldsvik – misstänkt mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Både Sörbygdegården i Skulnäs och IOGT-lokalen i Åte , brann ner till grunden natten mot fredag.

Räddningstjänsten kunde inte rädda byggnaderna då fastigheterna var övertända redan när de kom till platsen. Polisen misstänker att bränderna kan ha varit anlagda.

Vid 02.30-tiden på fredagen kom larmet om en brand i Sörbygdegården i Skulnäs, nära E4. När räddningstjänsten kom till platsen var gården övertänd med kraftig rökutveckling. Röken spred sig ut över E4 och Trafikverket varnade trafikanterna.

Sörbygdegården är en av två byggnader i Örnsköldsviks kommun som brunnit ner till under natten mot fredag. Foto: Föreningen Sörbygdegården Skulnäs

– Vi gick ut med en varning till trafiken via Trafikverket eftersom rök vällde ut över E4, men vägen var aldrig avstängd, säger Johannes Wedin, inre befäl Räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Räddade musikinstrument

Senare framåt morgonen kom larm om brand i IOGT-lokalen i Åte mellan Bjästa och Örnsköldsvik. Också den byggnaden ligger nära E4.

– Det var en fullt utvecklad brand när vi kom dit så där gjordes inget släckningsförsök. Vi lyckades rädda några musikinstrument som fanns i fastigheten, berättar Johannes Wedin.

Räddningstjänsten har ingen uppfattning om brandorsaken i något av fallen.

– Polisen har varit på plats så det kommer att utredas, säger Johannes Wedin.

Polisen skriver också på sin hemsida att en anmälan om mordbrand kommer att upprättas då båda bränderna kan ha varit anlagda.

”Farfar satte upp den”

Eftersom ingen av fastigheterna var bebodd så har inte heller någon människa har kommit till skada, däremot är det byggnader som ortsbor känner starkt för.

– Det känns rätt så jobbigt. Det var min farfar som satte upp Sörbygdegården på 30-talet som en samlingsplats för ungdomar, berättar Sten Westman, ordförande i föreningen Sörbygdegården Skulnäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Nätraområdet

Mer i ämnet