I den här minibussen skjutsades modern och barnet till okänd adress utomlands. Drygt sex år senare säger sig ingen veta var de befinner sig. Foto: ur polisens förundersökning

Kvinna från Kramfors döms till böter – hjälpte till att röva bort barn

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor, en från Kramfors och en från Stockholmsområdet, åtalades misstänkta för medhjälp till egenmäktighet av barn. Nu dömer Ångermanlands tingsrätt kvinnorna till böter.

Det var annandag jul 2016 som en dotter skulle hem till sin pappa – som hade ensam vårdnad – efter att hon haft umgänge med sin mamma som bodde i Kramfors, men dottern fördes utomlands i stället.

Kvinnorna döms till villkorlig dom och ska betala 80 respektive 60 dagsböter om 50 kronor. Båda kvinnorna ska även betala skadestånd till både pappan och barnet, tillsammans ska de betala totalt 210 000 kronor.

Tingsrätten skriver bland annat att en av kvinnorna deltagit i färden genom Europa och ”bistått med medel för uppehälle”. Enligt domen har även den andra kvinnan deltagit redan i ett tidigt skede” och sedan givit sådan hjälp som varit avgörande för att mamman och barnet (reds anm.) skulle kunna hålla sig undan utomlands”.

Kramforskvinnan och hennes dotter är fortfarande, drygt sex år senare, spårlöst försvunna.

Texten kan kommas att uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.