SVT avslöjar: Tidigare okänd ubåtsjakt vid Brämön

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en intensiv jakt i Stockholms skärgård efter vad som misstänks vara en utländsk ubåt. SVT Mittnytt kan nu avslöja en tidigare okänd ubåtskränkning i svenskt farvatten. I Brämösund strax söder om Sundsvall.

Allt börjar vid Brämön sent på kvällen den 21 augusti 1988.

Marinen har tidigare under sommaren fått underrättelseuppgifter om att främmande ubåtar kommer att befinna sig i området vid den här tiden och en övning pågår därför längs Norrlandskusten för att locka fram möjliga inkräktare.

Insatsen i Stockholms skärgård

Ute i Brämösund observeras , på ungefär 50 meters avstånd, ett periskop som vrids, höjs och sänks ute i vattnet.

Hemligt material

Mittnytt har gått igenom tidigare hemligstämplade militärrapporter kring svenska ubåtsoperationer längs nedre Norrlandskusten. Händelserna i slutet av augusti 1988 sticker ut. I jämförelse med de mycket uppmärksammade observationerna kring Sundsvall fem år tidigare har de hittills förblivit dolda.

Skarp ubåtsjakt

Brämösundsobservationerna analyseras och nästa kväll, den 22 augusti, meddelas de svenska ubåtarna i området att bilderna med stor sannolikhet föreställer en främmande ubåt.

I den svenska övningen deltar ubåten HMS Sjöhästen. Hon ska komma att spela en avgörande roll i ubåtsjakten kring Brämön.

I Sjöhästens så kallade krigsdagbok framkommer att man nästa natt får kontakt och tar upp jakten på en främmande ubåt. Kustflottans ubåtsjaktsstyrka kopplas in tillsammans med tolfte helikoptergruppen och övningen övergår nu i skarp ubåtsjakt.

Vad som händer sedan är svårt att säga. Stora delar av texten i rapporterna är fortfarande hemlig och överstruken. Men klart är att den främmande ubåten så småningom avviker söderut i riktning mot Ålandsförträngningen.

I kommunikationen med ledningen uttrycker fartygschefen ombord på HMS Sjöhästen besvikelse över att man inte fått gå närmre vid Brämön. ”Vi låg enligt min bedömning i ett mycket bra område för att få tag på främmande ubåt” meddelar han militärbefälhavaren för Nedre Norrland.

Högsta sannolikhetsgrad

Observationerna utanför Sundsvall bedöms först till sannolikhetsgrad två på en femgradig skala. Men efter att Marinens undervattenssensoranalyscentral lyssnat till ljudupptagningar från jakten höjs bedömningen till grad ett. Den högsta sannolikhetsgraden.

De tidigare hemligstämplade detaljerna kring ubåtskränkningen vid Brämön har fram till i dag varit okända. Troligtvis är det denna incident som åsyftas när, den av regeringen tillsatta, Ubåtskommissionen skriver om ”främmande undervattensverksamhet [...] på Norrlandskusten under augusti [1988]” i utredning Ubåtsfrågan 1981-1994.

Övning maskerade jakten

I marinens rapport kan man läsa att den planerade övningsverksamheten utgjort en bra maskering av ubåtsjakten. Till Militärbefälhavaren i nedre Norrlands kännedom blev den skarpa operationen aldrig känd hos allmänheten eller massmedia.

Rapportförfattaren konstaterar att ”Detta förhållande ligger helt i linje med [Överbefälhavarens] uttalade/strävan härvidlag, men är inte desto mindre tillfredsställande. Saken hade emellertid kommit i ett annat läge efter eventuell vapeninsats”.

SVT Mittnytt har under veckan förgäves försökt få en kommentar från Försvarsmakten kring ubåtskränkningar utanför Sundsvall.

Artikeln har korrigerats: I texten uppgavs tidigare att det observerade periskopet i Brämösund även fotograferades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet