Rasmus och Ellen letar gemensamt boende i Sundsvall: ”Priset och storleken viktigast”

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhet med två rum, disk- och tvättmaskin, helst nyrenoverat, gärna centralt och framförallt – inte för dyrt.

Det är kravlistan som Ellen Kulanic, 21, och Rasmus Näslund, 21, har med sig när de jagar första gemensamma bostadsrätten i Sundsvall. 

Priserna på bostadsrätter i Sundsvall har de senaste tolv månaderna ökat med +11,9 procent och medelpriset i kommun ligger på 1,2 miljoner kronor.

– Många kanske ryggar tillbaka när man köper något för en miljon men det är så det ser ut i Sundsvall och vi är på väg uppåt hela tiden, säger Mattias Jacobsson, fastighetsmäklare.

Det är ingen hemlighet att unga har svårt att slå sig in på bostadsmarknaden i framförallt större städer.

Ungas bostadsresa

Banken kräver 15 procent i kontantinsats för att låna till en bostad och när priserna ofta överstiger miljonen, behöver man som köpare betala flera hundratusen ur egen ficka.

Frågan hur fler unga ska ta sig in på bostadsmarknaden har växt i takt med priserna och en utredning ligger just nu på Regeringens bord för att underlätta ungas bostadsresa. 

Styrs av priset

Rasmus Näslund och Ellen Kunalic är båda 21 år och har flera önskemål gällande deras första gemensamma boende.

Men allt styrs av priset och eftersom de vill bo centralt i Sundsvall är de medvetna om att det kan dra iväg.

– Storleken och priset är det viktigaste, säger Ellen Kunalic, 21, som får medhåll av framtida sambon Rasmus.

– Det märks av nu när är på visning, att det är mycket intresse. Så det är något man tänker på. Hur mycket man får betala, säger Rasmus Näslund, 21.

I videon träffar vi mäklaren Mattias Jacobsson och bostadsköparna Ellen Kunalic och Rasmus Näslund på en lägenhetsvisning i centrala Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.