Johan Allberg vill peppa andra att söka den nya lärlingsutbildningen i butik. Foto: SVT

Unik lärlingsutbildning – inga sökande

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det möjligt för Sundsvalls särskoleelever att vidareutbilda sig till ett yrke genom lärlingsutbildning. Inte någonstans i Norrland finns någon liknande utbildning, trots det har man inga sökande.

Nästan var fjärde person i gruppen särskoleelever som gått ut gymnasiet är inte registrerade i någon verksamhet, många av dem kan vara hemmasittare. Det vill en ny unik lärlingsutbildning i Sundsvall ändra på.

– Den gruppen personer hoppas vi verkligen kunna hitta och att de skulle vilja komma till oss och få en ingång i arbetslivet om de inte har de idag, säger Frank Löfgren som är pedagog på Lärvux.

Skolfrånvaro

Inga sökande

Utbildningen på 40 veckor finns och man ska vara 20 år och uppåt. Det tre lärlingsplatserna i matvarubutikerna ligger och väntar. Men inga ungdomar söker, vilket bekymrar Frank Löfgren.

– Vi får inte glömma bort att när man har gått en särskoleutbildning på gymnasium så finns det inga andra vidareutbildningar, det finns inga högskolor eller yrkeshögskolor som man kan söka till på sina betyg.

Växa som personer

Målet är att få personer som gått en gymnasiesärskola att komma ut på arbetsmarknaden. När Johan Allberg fick sitt arbete för fyra år sedan så var det via arbetsförmedlingen. Han vill peppa jämnåriga att söka den nya lärlingsutbildningen i butik.

– Att man ska göra så gott man kan och visa vad man går för. Då kanske de vill anställa. Jag ville visa vad jag gick för och jag är ju rädd om jobbet hela tiden. För tänk de som går arbetslösa. Det skulle inte jag vilja göra, säger Johan Allberg som arbetar på Ica Maxi i Birsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet