Regionpolitikerna fick kännedom om Miun-krisen via media. Foto: SVT

Utbildningskrisen tog politikerna på sängen

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna togs på sängen av beskedet om utbildningskrisen på Mittuniversitetet. ”Det här är helt oacceptabelt”, säger en av ledamöterna i regionledningen. ”Det är oerhört bråttom att hitta en lösning”, säger han.

Mittuniversitetets besked att man stoppar nyckelutbildningar inom vårdsektorn har väckt starka reaktioner från vården i länet. Ansvariga har talat om dramatiska konsekvenser för sjukvården i Västernorrland och riskerar att försämra ett redan rejält problematiskt rekryteringsläge.

Bekymmersamt

Idag togs saken upp som en extrafråga när regionledningen hade sitt sammanträde i Härnösand. Moderaternas Per Wahlberg var efter mötet djupt bekymrad över läget.

Kris för vårdutbildningar på Miun

– Vi har ju redan idag jättestora kostnader för inhyrd personal, och det här kommer inte förbättra läget, tvärtom, slår han fast.

– Det här är oerhört beklagligt för vården, vi är ju beroende av Mittuniversitetets utbildningar för att kunna få kvalificerad personal, säger Wahlberg.

Regionrådet, Erik Lövgren (S), håller med.

– Det här får stora konsekvenser, både för kommunerna och landstinget, säger han.

Ingen förvarning

Var ni förvarnade om vad som var på gång?

– Nej, vi var inte förvarnade. Det var ett möte i måndags där regiondirektören informerades, och idag togs det upp i regionledningen.

– På kort sikt måste vi hitta ett samarbete, på längre sikt tror jag vi måste hitta en form med utbildningsnoder på sjukhusen, menar Lövgren.

Informerades via media

Enligt Per Wahlberg har vare sig politikerna eller eller regionens tjänstemän fått några signaler från Mittuniversitet om de planerade stora förändringarna, och han är kritiskt över bristen på information.

– Vi kan inte få den här typen av information via media, det är helt oacceptabelt, säger han.

– Jag är förvånad över att beskeden kommit så plötsligt, det känns som något som eskalerat över en längre tid. Och så har bomben nu bara exploderat, säger Per Wahlberg. 

Vilka mått och steg måste regionen ta nu?

– Vi måste ju snabbt hitta andra aktörer, andra utbildningsorter, som kan hjälpa oss. Vi kan inte få den här typen av information via media, det är helt oacceptabelt.

Är det bråttom att hitta en lösning?

– Det är oerhört bråttom, det är nästan för sent, men det är oerhört bråttom, säger Wahlberg.

– Jag förväntar mig att det kommer ett förslag till lösning ganska snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet