Utredning om sexbrott läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om misstänkta sexuella övergrepp mot en flicka på ungdomsvårdhemmet Vemyra läggs ner, det beslutade åklagaren på onsdagen

Det var i höstas som flickans psykolog polisanmälde en vårdare på ungdomsvårdhemmet Vemyra. Han kom att misstänkas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Hemmet vårdar flickor mellan 13 och 20 år för svåra psykosociala problem, och det var under flickans vårdtid, när hon var nyss fyllda 15, som hennes vårdare ska ha haft en sexuell relation med henne

Vårdaren sade upp sig

Flickan som idag är 18 år, har tidigare berättat för Mittnytt hur relationen med hennes vårdare blivit allt mer intim, att de umgåtts mycket ensamma, och att det handlat om sexuella kontakter.

Mannen valde efter anmälan att säga upp sig. Han har gjort vissa medgivande gällande deras sexuella relation men har hela tiden hävdat att den startat efter att hon skrivits ut från hemmet.

Brist på bevis

Han har även varit misstänkt för olaga hot och övergrepp i rättssak då han på senhösten ska ha kontaktat flickan och hotat henne efter polisanmälan.

Idag beslutade dock åklagaren att lägga ner utredningen i brist på bevis.

– Jag ifrågasätter inte att det hänt, jag tror på hennes berättelse när det gäller den sexuella relationen, men jag kan inte bevisa att det skett under tiden hon vårdats på hemmet, säger åklagare Stina Sjöqvist till SVT Mittnytt.

”Mycket besviken”

Förundersökningen på närmare 300 sidor är gedigen med förhör med flera människor, många har även hörts flera gånger.

Enligt flickans målsägarbiträde, Johan Lavås, är hans klient mycket besviken och hon orkar inte träffa media.

– Det är tråkigt att personer som sett och hört saker inte vågar berätta det för polisen, säger Johan Lavås.

Huvudmannen för Vemyra, Statens institutionsstyrelse, Sis, har anmält händelsen till Socialstyrelsen men den utredningen är ännu inte klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet