Foto: Gorm Kallestad, TT

Vaccinet mot influensan på väg ta slut i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar sjukvården att vaccinet mot årets influensa inte kommer att räcka till alla som behöver. Det innebär att många inte kommer att kunna skydda sig mot influensan.

Inför årets väntade influensa rekommenderas människor i olika riskgrupper att vaccinera sig. Resultatet har också blivit över förväntan.

– Vi är glada att så många vill vaccinera sig, därför är det extra tråkigt att vaccinet inte räcker säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Slut hos leverantören

Nu är alltså vaccinet på väg att ta slut i hela Europa, landsting och regioner verkar ha missbedömt efterfrågan och vaccinet är slut hos leverantören.

– Vi tvingas därför prioritera de människor i riskgrupperna som har störst behov säger Maria Tempé.

Inför restriktioner

Det innebär samtidigt att en del människor som vill skydda sig ändå inte kommer att få den möjligheten. Maria Tempé har under onsdagen inventerat hur tillgången på vaccinet ser ut på länets hälsocentraler och det är efter det man tvingats inför restriktionerna.

– Vi ser just nu över vilka andra möjligheter det finns att få fram mer influensavaccin säger Maria Tempé.

Kontakta 1177

Hittills i år är det ungefär 25 000 personer i Västernorrland som valt att vaccinera sig mot årets influensa, ungefär lika många som förra året, men efterfrågan i år är större. Region Västernorrland har i nuläget cirka 1 000 doser kvar.

– Den som tillhör en riskgrupp bör kontakta 1177 för att få veta hur tillgången ser ut på just sin vård- eller hälsocentral säger smittskyddsläkaren Marie Tempé.

Riskgrupper

Personer som är 65 år och äldre.

Gravida efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om kvinnan även tillhör annan riskgrupp.

Vuxna och barn över 6 månader med:

  • kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • nedsatt lungfunktion eller som har svårt att hosta av andra orsaker såsom extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes
  • kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.