Nanoclub lockar med vinstgivande investeringar Foto: Fredrik Israelsson

Nanoclub lockar med stora pengar

Uppdaterad
Publicerad

Nanoclub lockar med stor utdelning på satsade pengar men är det som utlovas realistiskt och vem står egentligen bakom organisationen?

Nanoclub marknadsför sig som en förening som startats av tre inte namngivna ”mycket förmögna personer”. Man lägger stort fokus på att lansera sig som framtidens bank och ett nytt sätt att förflytta olika värden. Investeringen i den egna digitala kryptovalutan, som inledningsvis kallades Nanotech coin, är central när Nanoclubs representanter beskriver verksamheten i sina egna presentationsfilmer.

Samtidigt hävdar Nanoclub att organisationens vinster genereras av investeringar i bland annat dataspelsbranchen, fastigheter, företag som utvinner naturgas, silver och guld. Bakom Nanoclub finns enligt egen utsago företaget Octanium Ltd med kontor i Spanien, Gibraltar och på Malta.

Nanoclub

Höga insatser

Organisationen värvar sina medlemmar genom att redan etablerade medlemmar bjuder in vänner och bekanta att investera och man arrangerar också möten för speciellt inbjudna där man försöker sälja konceptet. Det handlar om höga insatser, från drygt 50 000 kronor upp till miljonbelopp. Systemet erbjuder högre bonus och bättre vinst ju mera pengar man investerar och om man snabbt lyckas få nya investerare att köpa in sig i organisationen.

Nanoclub utlovar en avkastning på mellan 0,2 och 0,6 procent per dag under en 36-månadersperiod. Hälften av utdelningen sker i den egna valutan samtidigt som uttaget av kontanter är förenat med många begränsningar. En medlem i Nanoclub som SVT intervjuat vittnar om att det är närmast omöjligt att få ut några pengar.

Varningssignaler

Den höga avkastningen är den första varningssignalen, hög avkastning innebär i princip alltid hög risk och i Nanoclub är den utlovade vinsten så hög att folk med insikt i finansvärlden anser att det är orealistiskt. Det Nanoclub utlovar skulle i princip ge samma avkastning per dag som en placering i till exempel i statliga SBAB Bank ger per år. 

”Låter det för bra för att vara sant så är det säkert så”, säger Lars Malmström på Finansinspektionen.

Anmärkningsvärt är också att det i Nanoclubs marknadsföring aldrig nämns några namn och föreningen tycks inte ha någon ansvarig företrädare i Sverige. När SVT försöker hitta någon som kan svara på frågor om verksamheten hänvisas vi till en e-postadress där vi inte får något svar.

Företag kapat

Företaget Octanium Ltd står inte heller att finna, den enda person som dyker upp i anknytning till Octanium är en norsk företagare som visserligen har ett företag med det namnet och dessutom arbetar med att utveckla dataspel men som samtidigt hävdar att företagsnamnet blivit kapat av bedragare.

”Jag har inget med det där att göra” säger han när SVT frågar om hans företag står bakom Nanoclub.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nanoclub

Mer i ämnet