Bakom Nanoclub kan ett förfinat pyramidspel dölja sig. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Nanoclub misstänks vara ett pyramidspel

Uppdaterad
Publicerad

Lotteriinspektionen anser att Nanoclub bedriver olaglig verksamhet och att det handlar om ett brott mot lotterilagen. Frågan utreds nu av åklagare och polis.

Att investera pengar i till exempel aktier, frimärken eller som i fallet med Nanoclub, kryptovaluta, är i sig inte olagligt. Samtidigt finns tecken som tyder på att det som döljer sig bakom Nanoclubs fasad är ett så kallat ponzibedrägeri, ett förfinat pyramidspel och att det egentliga syftet är att skapa ekonomisk förtjänst genom att rekrytera nya medlemmar till kedjan, vilket kan innebära ett brott.

Polisanmälan

Lotteriinspektionen misstänker att Nanoclub bedriver olaglig verksamhet och har gjort en polisanmälan mot organisationen. Så här skriver man i underlaget till sin polisanmälan:

Nanoclub

”de svenska representanterna för Nanoclub kan misstänkas för att anordna ett arrangemang vars huvudsakliga verksamhet bedrivs i syfte att rekrytera nya medlemmar för att generera växande inkomster till individer placerade på högre nivåer inom organisationen, vilket utgör ett brott mot lotterilagen”  

Förundersökning

Åklagaren Eva Lena Rimér ansvarar för den förundersökning kring Nanoclub som pågår till följd av lotteriinspektionens polisanmälan men vill inte kommentera det enskilda fallet mera än så här:

”Rent generellt har det i liknande företeelser förekommit misstankar om brott mot lotterilagen. Hur jag kommer att bedöma de uppgifter jag fått kan jag inte svara på.”

Mångmiljonbelopp

Trots ett flertal varningssignaler satsar folk stora pengar i Nanoclub. Ingen vet hur mycket det handlar om men det är troligt att det rör sig om mångmiljonbelopp. Deltagare på Nanoclubs värvningsmöten vittnar om löften om ”guld och gröna skogar” och att de som förmedlar budskapet ”vet vilka knappar de ska trycka på”.

SVT:s försök att få kontakt med Nanoclub har varit resultatlösa.

LÄS MER: Misstänkt olagligt spel fortsätterm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nanoclub

Mer i ämnet