Organisationen Nanoclub fortsätter att bedriva sin verksamhet trots att den polisanmälts. Under hösten arrangerades ett möte som SVT besökte med dold kamera.

Misstänkt olagligt spel fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Lotteriinspektionen har polisanmält och Finansinspektionen varnar för att ”man kan förlora allt”. Ändå verkar rekrytering av nya medlemmar till ett misstänkt olagligt kedjebrevsspel fortsätta.

SVT får ett tips om ett möte i Sundsvall där nya medlemmar ska värvas. Inbjudan har gått ut via Facebook men när vi presenterar oss i dörren så möts vi av en man och en kvinna som meddelar att vi inte är välkomna.

– Det här är ett privat möte för en privat club. Har man ingen inbjudan har man inte heller tillträde, säger mannen.

Nanoclub

”Beklagligt att det fortsätter”

Tipset till SVT handlar om Nanoclub, en verksamhet som polisanmäldes av Lotteriinspektionen förra året och som utreds av polis. Vi har tidigare berättat om Nanoclub och varningarna från flera tunga myndigheter. Finansinspektionen har ifrågasatt verksamheten som menar att den som köper andelar kan förlora allt, och då ska man veta att det kan röra sig om insatser på hundratusentals kronor.

Lotteriinspektionen har granskat verksamheten och polisanmälde konceptet Nanotec Coin, Nanoclub och Octanium Ltds svenska verksamhet för brott mot lotterilagen. Man menar att främst Nanoclub anordnat ett olagligt kedjebrevsspel vars hela idé är att rekrytera nya medlemmar, och via dem, få in nya pengar i verksamheten.

Att Nanoclub verkar fortsätta nyrekryteringen trots polisanmälan och förundersökning överraskar Lotteriinspektionen när vi tar kontakt:

– Om mötet i Sundsvall sker under samma förutsättningar som när vi polisanmälde 2016 så är det beklagligt att det fortfarande pågår, säger Marcus Aronsson vid Lotteriinspektionen.

Förnekar att det är brottsligt

Mannen i dörren i Sundsvall avfärdar dock SVTs frågor om att verksamheten är polisanmäld och ifrågasatt.

– Det har varit polisanmälningar i flera år men det händer inget för vi gör ju inget olagligt, säger han.

Han vill inte bekräfta att det är Nanoclub som ska ha ett värvningsmöte den här kvällen i ett industriområde i Sundsvall. Men SVT vet att en av de kända höjdarna i organisationen kommit till stan och finns en trappa upp i huset. Vi får inte träffa honom men han ska till vardags vara bosatt i Thailand.

Istället är det mannen som för organisationens talan. Under 15 minuter avfärdar han alla beskyllningar om kedjebrevsspel och orimliga avkastningslöften. De som kritiserar har inget förstått av vad de håller på med, menar han.

Den som söker runt på nätet hittar påkostad marknadsföring av det internationella konceptet. Octanium Ltd representerar organisationens topp medan medlemmarna finns i Nanoclub. I konceptet finns också en digital valuta Nanocoin.

Beskrivs som investering

Mannen i dörren beskriver det som ett sätt för många människor att gå samman och investera i stora projekt. Av säljfilmer som går att hitta på nätet framgår det att man sysslar med stora investeringar i spelbranschen, oljebranschen  och fastigheter. Ju mer man satsar ju större blir avkastningen.

– Det har förändrat mitt liv, säger kvinnan i dörren.

Men när SVT frågar om det förändrat hennes liv ekonomiskt så rättar hon sig själv.

– Det kommer att göra det, men redan idag får jag en bra avkastning, säger hon.

Nya deltagare driver upp bonus

Kvinnan står hela tiden och spanar ut mot parkeringen för att se om det ska dyka upp några intresserade och under den stund SVT finns på plats kommer det två. Enligt Lotteriinspektionen är rekryteringen av nya medlemmar och deltagare den grundläggande idén i upplägget.

Medlemmar som når de olika nivåerna genom att driva på rekryteringen belönas med 10 000 till 30 000 euro i veckan, skriver Lotteriinspektionen i sin utredning och fortsätter: En deltagare lockas inledningsvis till att köpa ett paket för 5 600 euro men den som har mer kapital motiveras köpa större paket på upp till 95 000 euro. Enligt Lotteriinspektionen är belöningen direkt kopplad till hur mycket man säljer.

Även om Nanoclub framstår som ett internationellt koncept misstänker Lotteriinspektionen att någon eller några av huvudmännen finns i Sverige.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nanoclub

Mer i ämnet