Foto: SVT / privatVisa alla (25)
Visa alla (25)

Fallet Malin Lindström – en bakgrund

Publicerad

16-åriga Malin i Husum mördades vintern 1996. Ännu har ingen avtjänat något straff för mordet.

Husum är ett litet brukssamhälle utanför Örnsköldsvik. Här finns 1700 invånare och ett pappersbruk. De boende på orten tycker att alla känner varandra. Det var hit Malin skulle åka den 23 november 1996.

Hon tog bussen från Örnsköldsviksförorten Järved till Husum men kom aldrig hem till sin kompis. Redan tidigt anade polisen att det inte rörde sig om ett vanligt tonårsförsvinnande. Malins pappa berättar att hon var en blyg och försiktig tjej. Hon skulle inte hålla sig undan frivilligt.

Snön föll dagen efter att Malin åkte med bussen till Husum, och det gjorde att sökningarna efter henne blev svåra. Med tiden inkom vittnesuppgifter om att Malin hade synts i Husum. Hon promenerade på Bruksvägen, tillbaka ut mot E4 som passerar utanför samhället. Vittnen berättade också om en man som gått på samma gata. Polisen tror att hon gått av vid fel hållplats och försökte hitta hem till sin kompis till fots.

Hittades knivhuggen under en gran
Efter sex månader hade polisen fortfarande inte hittat Malin och nu satte man in stora resurser för att hitta henne. Vid 14-tiden den 22 maj 1997 hittade en skallgångskedja Malin under en gran.

Hon var knivhuggen ett flertal gånger i ryggen. Kroppen bar spår av sexuellt våld, ben och armar var bundna med tejp. Polisen hittade också ett mikroskopiskt spår av sperma.

Vittne väntade med att gå till polisen
Ett av vittnena som hade sett Malin och mannen på Bruksvägen berättade till slut att han kände igen mannen som en boende i Husum, en kille som var 18 år vid tiden för mordet. Han upplevde att utpekandet var besvärligt och att det kunde ställa till med problem för honom och andra, därför hade han dröjt med att ge polisen ett namn. Den utpekade mannen anhölls i augusti 1997 som skäligen misstänkt för mordet på Malin.

Hemma hos den misstänkte hittade polisen bland annat teckningar som han målat. De föreställde nakna, bundna kvinnor. Där fanns också tejp av samma sort som den Malin var bunden med och fiber från en likadan tröja som den Malin bar.

I tingsrätten dömdes den misstänkte mannen, som då hunnit fylla 20 år, för mord men friades i hovrätten. Där tyckte man att bevisen inte var tillräckliga för att binda honom till mordet. Det finns fortfarande ingen teknik som är bra nog för att analysera den lilla mängd sperma man hittade.

Se arkivinslagen

Fallet har bevakats ingående av SVT genom åren. Längst upp i den här artikeln hittar du tjugoåtta inslag om fallet Malin Lindström.

Haifa Jamal, 41.
Hittades den 26 juni 2009 död i sin lägenhet i Kvissleby utanför Sundsvall. Misstänkt hedersmord.

Staffan Arnström, 54
Hittades den 27 augusti 2007 i sin blomsterbutik i Gullänget i Örnsköldsvik.

Tor Öberg, 70
Hittades tillsammans med Gerd Wiklund den 2 juni 2005 vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

Gerd Wiklund, 67
Hittades tillsammans med Tor Öberg vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

David Kisswani, 60
Hittades den 20 februari 2004 i en lägenhet i Skönsberg utanför Sundsvall. Dödades med en yxa. Makan (pekades ut av sonen) dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten.

Malin Lindström, 16
Försvann 23 november 1996 och hittades den 22 maj 1997 under en gran i närheten av Husum utanför Örnsköldsvik. Dödades med en kniv efter att ha våldtagits.

Carl-Olof Nordh, 55
Hittades den 12 oktober 1992 på en grusväg i närheten av Hässjö utanför Timrå. Dödades med en kniv.

Eva Söderström, 27
Hittades den 26 september 1987 i en skogsdunge i närheten av Kramfors. Dödades med kniv efter att ha våldtagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet