Det bildades kö in till mötet på Hullsta gård i Sollefteå Foto: Per-Erik Ström SVT

Välbesökt möte i Sollefteå om vårdcentralens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska föreningen Voon, Vård och omsorg i Norrland hade kallat till medlemsmöte på Hullsta gård på torsdagskvällen. Efter mötet stod det klart att man kommer att begära sig i konkurs på måndag, om inte regionen ger anstånd med en skuld.

Föreningen har hamnat i en akut ekonomisk kris med skulder på drygt 800 000 kronor till regionen. Region Västernorrland har meddelat att man inte får anstånd med betalningen.

Här inne samlades medlemmarna till möte Foto: SVT
Vårdkooperativet Voon

I början av veckan stod det klart att ledningen för Voon skulle be att andelsägarna skjuter till mer kapital för att lösa situationen.

– Vi kommer att lägga fram en beskrivning av situationen för medlemmarna på mötet, sa styrelseordföranden i Voon, Nils-Gunnar Molin tidigare i veckan.

Konkursansökan på måndag

Efter mötet där 77 medlemmar deltog meddelade styrelsen att det ser dystert ut för föreningen.

– Om regionen inte är beredd att samarbeta för att hitta en lösning och ge oss anstånd måste vi begära oss i konkurs på måndag morgon, meddelar vd Kerstin Brandelius.

Var medlemmarna inte beredda att skjuta till pengar?

– Medlemmarna kommer att använda all sin tid för att hitta lösningar och för att tillföra kapital. Det finns en stor vilja från medlemmarna att hitta lösningar.

Vill vinna tid

– Vi vill ta ansvar för de 8000 patienter som är listade hos oss. Vi har sträckt ut handen till regionen för att hitta en lösning tillsammans. Vi har begärt anstånd på andra halvårets kostnader för labb, röntgen och läkemedel. Vi har alltså inga krav på att det ska efterskänkas. Detta för att vinna tid och få en ekonomi i balans i föreningen, säger hon.

Vårdcentral Sollefteå Centrum som föreningen driver startade sin verksamhet i december 2017 och har cirka 8000 patienter listade hos sig och ett 30-tal anställda.

Vårdcentralen ligger i centrala Sollefteå Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet