Sigrid Nordvall och Tommy Nordvall bjuder in vandrarna på te eller kaffe och en ostsmörgås. Något som uppskattas – de har fått nya vänner runt om i världen. Foto: Eva Harström, SVT

Bjuder in vandrare från hela världen på gratis fika

Publicerad

I flera år har Tommy och Sigrid Nordvall i Gisselåsen utanför Sundsvall bjudit vandrare på S:t Olavsleden på gratis fika. Hittills i år har de haft över 140 gäster och genom åren har det varit pilgrimer med 40 olika nationaliteter.

Paret bor precis vid leden, åtta kilometer från starten i Selånger utanför Sundsvall. De flesta pilgrimer vandrar hela den 58 mil långa vägen till Nidarosdomen i Trondheim. Vandrarna brukar ha ungefär en månad på sig och tar sin första rast hos makarna Nordvall.

– Här skriver jag upp alla namn, var de kommer ifrån, hur långt de ska gå och om de har tält, berättar Tommy Nordvall och visar ett block där han skrivit upp alla gäster.

Tommy Nordvall har köpt flaggor från 40 olika länder, för att alla ska känna sig välkomna till Gisselåsen. Foto: Eva Harström, SVT

Flest kvinnor som vandrar

Hittills i år har det varit 58 män och 86 kvinnor. 

– Vi har bjudit på fika i fem år och det har alltid varit flest kvinnor som går leden, säger Sigrid Nordvall.

Det har varit 40 svenskar, 32 vandrare från Nederländerna och 30 tyskar i år och sedan kommer det enstaka pilgrimer från i stort sett hela världen.

Tommy Nordvall för noggrann statistik och tar kort på alla de har fikat med. Se bilderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.