Att försöka tysta åsiktsyttringar för att de är besvärande för ens egna politiska agenda är inte särskilt klädsamt, säger Isabell Mixter, (V). Foto: SVT

Politisk strid om regionens nya ordningsregler

Publicerad

Regionens politiska ledning föreslår att kampanjarbete i sjukhuslokaler ska förbjudas. Ett sådant förbud är ett angrepp mot människors rättighet att organisera sig och yttra sig, menar Isabell Mixter (V), gruppledare i region Västernorrland.

Även Sjukvårdpartiet är kritiskt. I ett uttalande uppger partiet att kampanjförbudet i sjukhuslokalerna har ett enda syfte, att sätta stopp för BB-ockupationen i Sollefteå.

– Det är stötande och brist på respekt för en bred folkopinion, uppger Mattias Rösberg (SJVP).

Vill förbjuda kampanjarbete

Bakgrunden är att det vid ett möte med regionpolitiker på torsdagen fattades beslut om att ”förtydliga” ordningsreglerna för regionens lokaler. Dagens regler säger att politiska partier inte får kampanja och sätta upp valaffischer inne i landstingets vårdinrättningar. Den skrivningen tycker V och Sjukvårdspartiet är tillräcklig, och reserverade sig mot beslutet.

”Grundlagsskyddad rättighet”

Enligt ett pressmeddelande från Vänsterpartiet finns ett förslag på ”förtydligandet” som är en tydlig skärpning av ordningsreglerna och som V och SJVP ser som ett direkt angrepp mot ockupationen. Den politiska majoriteten vill nämligen också förbjuda allt opinionsarbete i sina lokaler.

– Ockupationen har aldrig varit vår och kommer aldrig bli. Ockupationen tillhör alla som deltar. Människors rättigheter att organisera sig och yttra sig är grundlagsskyddad. Vilken demokratisyn har egentligen majoriteten? Att försöka tysta åsiktsyttringar för att de är besvärande för ens egna politiska agenda är inte särskilt klädsamt, säger Isabell Mixter, (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet