Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofie och Cissi – upprörda över snabbt ändrade planer för den viktiga praktiken. För Sofie, t v, blir det en ekonomisk smäll med dubbla hyror. Bidraget hon får, 1 500 per månad, kommer inte räcka långt. Foto: SVT

Vårdstudenter tvingas till praktik i grannlän – regionen saknar platser

Publicerad

Ilska bland sjuksköterskestudenter vid Mittuniversitet – praktikplaner ändrades med kort varsel. Nu får en grupp bland studenterna praktisera i grannlänet Jämtland.

Det kallas VFU – och turerna kring den upprör studenterna på sjuksköterskeprogrammet på Mittuniversitet just nu. Verksamhetsförlagd utbildning, eller praktik i dagligt tal.

Studenter som utbildar sig för ett yrke högt eftertraktat på arbetsmarknaden – i en region med skriande behov av personal. Men när det gäller den kommande praktiktiden har regionen nu satt stopp. 

Ekonomisk smäll

Delar av studentgruppen måste nu göra sina kommande två praktikmånader vid Östersunds sjukhus istället för här i länet. Beskedet, som kommit med kort varsel, innebär en ekonomisk smäll för studenter som får dubbla hyror att betala. Bidraget de kommer att få, 1 500 kronor per månad kommer inte att räcka långt.

– Det är en stress att försöka hitta ett boende i Östersund när jag samtidigt har en lägenhet i Sundsvall, säger Sofie Löfstrand, en av studenterna.

Dessutom är det obegripligt ur vårdsynpunkt med tanke på det stora behovet av vårdpersonal just nu, tycker studenterna.

– Vi är ju inte bara en börda, vi har ju ända snart gått halva vår utbildning nu, konstaterar Sofie.

Pandemin en orsak enligt regionen

Enligt Helén Rönning, programansvarig för utbildningen på Mittuniversitetet, har belastningen på sjukvården under pandemin gjort att man har haft svårt att erbj tilllräckligt många praktikplatser. Den pågående omorganisationen inom sjukvården har också spelat in.

– Tyvärr har inte regionen kunnat erbjuda alla de platser vi avtalat om, men vi utgår från att det här kommer lösa sig för kommande studenter, framåt, säger hon.

Från början var det tänkt att 15 av 56 studenter skulle få göra sin praktik i Östersund, nu blir det sju som placeras där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer