Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer regementet I 21 i Sollefteå att bli en brigad? Det vill i alla fall centerpartiet. Hör mer om deras planer i klippet ovan. Foto: Alfred Collin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Daniel Bäckström (C) besöker regementet i Sollefteå: ”Behöver stärka försvaret inför inträde i Nato”

Publicerad

Som en del av försvarstillväxten återinvigdes regementet i Sollefteå tidigare i år. Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) besökte under måndagen regementet för att titta på förutsättningarna.

– Mycket av Natostrukturen finns uppe i Trondheim så det finns en närhet till både Östersund och Sollefteå, säger Daniel Bäckström, ledamot i försvarsutskottet och försvarsberedningen.

Inför Sveriges inträde i Nato behöver Sverige stärka försvaret i nedre Norrland. En del i det arbetet är återöppnandet av I 21 i Sollefteå.

– Inträdet i Nato kommer ge ytterligare förutsättningar och möjligheter ur ett nordiskt perspektiv, men också inom ramen för Nato, säger Daniel Bäckström (C).

Vill att regementet ska växa ytterligare

Daniel Bäckström menar att Sollefteå ligger lägligt till för att frakt av materiell mellan Finland, Norge och Sverige ska kunna genomföras.

– Vi behöver militär närvaro i hela landet. I mitten av Sverige har det länge saknats och vi behöver närvaro här, säger han.

Centerpartiet kommer i höstens försvarsförhandlingar driva att regementet ska växa i storlek och struktur. Målet är att det ska bli en brigad. Vilket innebär mycket fler värnpliktiga samt betydligt fler miljarder i budget.

I klippet hör du riksdagspolitikern Daniel Bäckström (C) berätta om sin syn på regementet i Sollefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västernorrland
Mer Nyheter