Västernorrland missar bredbandsmålen vilket drabbar landsbygden. Foto: Helena Landstedt/TT

Västernorrland missar bredbandsmålet

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som Sveriges Radio gjort, visar att en dryg tredjedel av regionerna missar bredbandsmålet innan 2025. Region Västernorrland uppger att det krävs tillskott på 300 miljoner bara till basnätet.

Enligt regeringens bredbandsstrategi ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband senast år 2025. Men nu menar flera regioner, däribland Västernorrland att målet inte går att nå. Det saknas helt enkelt tillräckligt med medel.

– Om vi bara tittar på redundansen, alltså basnätet så behövs det ungefär 300 miljoner. Sedan tillkommer accessnätet, det vill säga det som ska in i fastigheterna, säger Sara Nylund (S) som är ordförande i det regionala utvecklingsutskottet.

Marknadens ovilja att bygga

Förutom basnätet måste accessnätet, det nät som går fram till slutkunderna, byggas ut. Här menar Sara Nylund att det finns en ovilja från marknaden att bygga ut nätet där det är långa avstånd och få fastigheter. En ovilja som drabbar företag på landsbygden men också de som bor där.

– Vi ser ju det stora behovet för en hållbar utveckling i Västernorrland och också för fortsatt utveckling mot nära vård. Vi behöver stabil bredbandsuppkoppling i Västernorrland. Det kan handla om att du inte kan koppla upp dig och läsa av din dialysmaskin digitalt om du bor vid sidan av bredbandsnätet. Eller om du måste ha ett uppföljningssamtal med din läkare som går att göra digitalt vilket går att göra om du har stabil och snabb uppkoppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.