Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Källgren, SCA:s ansvarige för förnybar energi. Han och hans stab jobbar just nu med planerna för företagets bioraffenaderi som ska byggas intill Östrands massafabrik i Timrå.

Konkurrensen ökar när Västernorrland blir centrum för gröna energiindustrier

Uppdaterad
Publicerad

De börjar bli många, etableringarna i länet av företag i den nya, gröna energisektorn. 

För en tid sedan presenterades ju planerna på en fabrik för grönt flygbränsle i Långsele – samtidigt som skogsföretaget SCA är i full gång med planeringen av sin bioanläggning intill Östrands massafabrik i Timrå. 

Men ju fler som etablerar sig, desto mer ökar konkurrensen om både råvaror och elektrisk ström.

Alla tillstånd är klara och detaljplanen lagd – det är mellan SCA:s massafabrik och Timrå kyrka som det nya bioraffinaderiet byggas.

Än så länge finns där bara en stor, tom grusyta.

När kan en produktion vara igång?

– Vi har valt att inte kommunicera någon tidsplan ännu, säger Mikael Källgren, affärsområdeschef för förnybar energi på SCA.

Inga investeringsbeslut är tagna.

Flygbränsle – som i Långsele

Klart är dock att det ska produceras bland annat grönt flygbränsle, samma produkt Uniper och sydafrikanska Sasol planerar för i Långsele.

SCA har miljötillstånd för att producera 300 000 ton per år vid anläggningen i Timrå.

Förutom Långsele och Timrå finns projekten i Alby och Ljungaverk i Ånge kommun, med produktion av och forskning kring vätgas som är en viktig komponent i tillverkningen av biobränsle.

Med planerade etableringar i Örnsköldsvik, Långsele, Timrå, Ljungaverk och Ånge är Västernorrland på väg att bli ett centrum för produktion av gröna drivmedel Foto: Nyhetsgrafiken, SVT

Är Västernorrland på väg att bli ett nav för grönt bränsle?

– Ja, det är min bedömning, säger Mikael Källgren – men det gäller också hela Norrland, lägger han till.

Många etableringar – större konkurrens

Men alla dessa etableringar innebär samtidigt att det bli konkurrens om både skogsråvaror och energi.

När det gäller skogsråvaror är ”SCA trygga med sitt projekt”, menar Källgren och pekar på att företaget är Europas största privata skogsägare.

Men kommer det räcka för alla?

– Det är svårt att säga, någonstans tar det ju stopp, säger Mikael Källgren och tycker att ”skogsbruket inte får begränsas ytterligare”.

– Vi är på väg in i en bioekonomi med ett stort behov av förnyelsebar el, säger han och tycker att staten måste lösa frågan om den ekonomiska ersättningen till kommunerna.

Det är här det nya bioraffinadriet ska byggas – mellan Östrands massafabrik och Timrå kyrka. Men inget inget investeringsbeslut är ännu taget, och uppgifter om byggstart och antal jobb håller SCA för sig själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.