Det var utanför ICA-butiken i Stöde som de två männen dök under Liberalernas kampanjmöte i fredags. Foto: SVT (montage)

”Vi är inga nazister”

Uppdaterad
Publicerad

En av männen bakom aktionen vid Liberalernas kampanjmöte i Stöde i fredags bemöter nu uppgifterna i polisanmälan mot dem för ofredande. Att de är nazister som de beskyllts för är ren lögn menar han bland annat.

Männen företräder dock båda en rörelse med kopplingar till nazistiska och antisemitiska organisationer.

Männen hade åkt upp till Stöde från Stockholmstrakten under fredagen för att vara med vid Liberalernas kampanjmöte.

De uppgav sina namn när Liberalernas representanter frågade vilka de var, vilket syfte de hade och varför de filmade ”utfrågningen” under mötet som hölls utanför ICA i Stöde. Men de uppgav ingen parti- eller organisationstillhörighet.

Var där som privatpersoner

– Vi var där som privatpersoner och ville ställa relevanta frågor till politikerna, säger en av männen till SVT Västernorrland.

Varför var ni på plats i Stöde?

– Vi åker runt i Sverige på olika politiska sammankomster för att ställa frågor till politikerna om vår hjärtefråga, en reform av det svenska bankväsendet.

Relevanta frågor

L-politikerna upplevde situationen som obehaglig?

– De måste ju kunna svara på frågor.

De tyckte att diskussionen hade spårat ur och ville avrunda, men det ville inte ni?

– Vad är det för politiker som inte kan svara på frågor? Det var högst relevanta frågor.

”Ingen vill svara”

Men frågor om bankväsendet kanske inte är frågor som man kan förvänta sig att kommun- och regionpolitiker ska kunna ge relevanta och pålästa svar på?

– Vi ställer samma frågor till alla politiker som vi träffar. Det är om frågor om landets ekonomi, grunden till hela samhället. Varför ska de inte kunna svara på det? Märkligt nog får vi aldrig några svar på våra frågor, det är likadant överallt. Man kan undra varför.

”Ingen hätsk stämning”

De upplevde stämningen som hätsk och olustig?

– Den var inte det minsta hätsk. Det är ett helt obefogat påstående. Om de anser att det spårade ur var det för att de inte ville svara på våra frågor.

De båda männen är anhängare av en rörelse med anknytning till organisationer med rasideologiska agendor och med kopplingar till nazistiska och antisemitiska organisationer.

Ingen politisk agenda

Något de själva starkt förnekar.

– Vi är inga nazister. Vi tar starkt avstånd från nazismen. Det blir en oerhört stigmatiserande diskussion när man påstår sådana saker. Det blir ren pajkastning.

Så ni har ingen politisk agenda?

– Vi driver en fråga: en reform av det svenska bankväsendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.