Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
DO:s jurist Vanessa Garpenstedt förklarar varför Kramfors kommun måste betala diskrimineringsersättning till kvinnan som nekades bära slöja. Foto: SVT

Vikarie nekades bära slöja – DO kräver 70 000 i ersättning av Kramfors kommun

Uppdaterad
Publicerad

I vintras anmälde en kvinna Kramfors kommun för diskriminering, då hon fått ultimatumet att antingen ta av sin slöja eller sluta sin timanställning inom hemtjänsten.

Nu tvingas kommunen betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning, meddelar Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att ha utrett händelsen.

Via ett sms från sin chef fick kvinnan beskedet att det inte var okej att bära slöja under arbetstid. Hon fick då välja mellan att avsluta sin timanställning eller fortsätta utan slöja.

Kvinnan valde att inte fortsätta och anmälde kommunen till DO som nu fastslår att det rör sig om diskriminering.

Ska betala ersättning

De ålägger därför kommunen att betala 70 000 i diskrimineringsersättning samt 5 900 kronor för förlorad inkomst, då kvinnan inte kunde jobba på en månad, något Tidningen Ångermanland var först med att berätta.

Missförstånd

Verksamhetschefen i sin tur har förklarat att det handlar om ett missförstånd. Hon trodde att det rörde sig om en slöja som täcker ansiktet, niqab, och inte en som täcker håret, som kvinnan bär.

– Även om missgynnandet skulle ha sin grund i ett missförstånd så har anmälaren diskriminerats och lidit en kränkning till följd av kommunens agerande. Kommunen har som arbetsgivare ett strikt ansvar att säkerställa att anställda inte utsätts för någon form av diskriminering, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Kommunen kommer betala

Kommunen har tidigare erkänt att de har gjort fel och kommer nu att betala ut pengarna.

– Det hela är ytterst beklagligt och borde aldrig ha hänt. Saken kan dock inte göras ogjord, och det är därför självklart att vi betalar ut den ersättning som DO anger, säger Mikael Gidlöf, välfärdsförvaltningens chef, till kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer