Det finns ett rivningsföreläggande för Konsum i Edsele men det överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagan. Nu ligger frågan hos mark- och miljödomstolen. Foto: Hans Lindblom/SVT

Sollefteå vill ha statlig hjälp att bli av med ödehusen

Publicerad

Övergivna hus som inte har någon ägare eller hus som har för många ägare – problemen kan vara många när kommunen vill riva ett hus som ingen tar hand om. Nu efterlyser Maria Söderlund, chef på miljö- och bygg i Sollefteå, statlig hjälp.

– Det är som ett moment 22. Man försöker driva ärenden men till slut går det inte längre, säger Maria Söderlund uppgivet om husproblemen i kommunen.

Det kan dra ut på tiden orimligt länge – Sollefteå kommun har till exempel försökt riva Konsumhuset i Edsele i 23 år.

Trettiotalet ägare

I förra veckan berättade SVT om att Sollefteå kommun lyckats riva ett hus som hade ett trettiotal ägare – många oventande om sin egendom då dödsbona avlöst varandra. Först efter 14 års malande i papperskvarnarna är nu tomten tom och kan nyttjas till något annat.

Första rivningen sedan 2007

Ärendet är det första som Maria Söderlund varit med om att avsluta sedan hon tillträdde som chef för avdelningen 2007.

I videon berättar hon om problemen och hennes förslag på lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.