– Man känner redan pirret att klättra på den höjden, säger Lukas Toljamo. Hör honom berätta i klippet om varför han sökt till yrkesutbildningen inom vindkraftsteknik i Sundsvall. Foto: SVT

Stort intresse när vindkraftsutbildning startar i Sundsvall – nya kompetenser efterfrågas

Publicerad

Utbyggnaden av vindkraftsverk fortsätter att öka i Västernorrland och fler vindkraftstekniker behövs. Därför startar nu en vindkraftsutbildning  i Sundsvall.

– Det är en väldigt brist idag på teknisk kunniga inom vindkraftsbranschen, säger Annika Hägglund, Lärande i arbete (LIA) och företagssamordnare på utbildningsföretaget Lernia. 

Höga höjder och friskt väder. Det är något som blivande studenten Lukas Toljamo ser framemot. Han ser mycket fram emot att klättra upp i ett vindkraftsverk.  

– Man känner redan pirret att klättra på den höjden. Det är klart du kan klättra på ett berg men inte alla som kan klättra i ett vindkraftsverk, säger Lukas Toljamo.

Nya kompetenser behövs

Fler vindkraft och effektivare teknik innebär nya behov av kompetens och arbetskraft. Lernia vill starta en yrkesutbildning inom vindkraftsteknik i Sundsvall för att ge Sverige de rätta färdigheter som behövs mest inom vindkraftsteknik. Många har visat intresse för utbildningen. 

– Intresset är jättestort. Vi har en hel del ansökningar som dagligen kommer in, säger Annika Hägglund som dessutom hoppas att utbildningen får hållas på plats under hösten med tanke på covid-19. 

Varför har du sökt till utbildningen? 

– Jag har känt att jag behöver något att sträva mot. Något jag känner att det här vill jag syssla med. Jag föll direkt för det för att jag gillar teknik och det här är väldigt konkret, menar Lukas Toljamo.

Hoppas på fler samarbeten

Med tanke på att datorerna sköter det mesta idag, tror du att det kan påverka möjligheten att få jobb efter utbildningen? 

– Absolut inte, vi kommer alltid att behöva människor som kan felsöka, analysera och tolka problem som uppstår inom branschen. Det finns jobb och det kommer att behövas, säger Annika Hägglund. Som även hoppas på framtida samarbeten med de som jobbar inom vindkraftsbranschen för att få fram den rätta kompetensen som behövs på marknaden.

Utbildningen är tvååriga och startar 23 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.