Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett vindkraftverk i den nyinvigda vindkraftparken Hästkullen i Viksjöområdet bröts av på mitten. Foto: Privat

Vindkraftverk på Hästkullen har rasat ihop

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 12 på lördagen rasade ett vindkraftverk i den omtalade vindkraftsparken i Viksjö utanför Härnösand. Ingen person kom till skada och vindkraftparken kommer att hållas stängd tills att ett haveriteam undersökt vindkraftverket.

– Vi ställer oss också frågan hur det här kunde ske. Vi hoppas att utredningen kan ta reda på det, säger Per Nordlund, styrelseledamot och rådgivare på Nysäter Wind.

Ett 220 meter högt vindkraftverk med en navhöjd på 145 meter gick av på mitten och rasade ner i skogen under lördagen. Området kring det drabbade vindkraftverket är nu avstängt.

– Delar av turbinen står upp och lutar sig mot varandra. Därför närmar vi oss med försiktighet och spärrar av, säger Per Nordlund.

Nysäter Wind, som äger vindkraftsparken, misstänker att olja från växellådan kan ha läckt ut och därför uppmanar de allmänheten att hålla sig borta från platsen.

Enligt företaget ska ett haveriteam vara på väg för att undersöka vindkraftverket och förväntas inleda sitt arbete på måndag. Fram till dess är vindkraftparken avstängd.

Tidigare kritiserad vindkraftspark

Vindkraftverket i Viksjö har tidigare varit omskrivet, SVT:s Uppdrag granskning visade på en rad problem när parken byggdes i granskningen Borta med vinden. Det visade att underentreprenörer inte fick betalt för sitt arbete vilket ledde till att de hotades av konkurs och ett 30-tal företag hade obetalda räkningar på minst 60 miljoner kronor.

Det fanns även sex anmälda brott mot miljöbestämmelserna, bland annat rörde det sig om skog med rödlistade arter avverkats och jordmassor dumpades i känslig natur.

Miljardprojektet i Viksjö stoppades av länsstyrelsen efter att de gett allvarligt kritik mot miljöarbetet och innebar att bygget försenades. Först i juni 2022 stod parken klar för invigning.

Ett vindkraftverk har rasat ihop på Hästkullen. Foto: Google Earth/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.