Foto: Barbro Sellin SVT

Voon: Vi har fått in 1,25 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fyra miljoner kronor säger sig vårdkooperativet Voon i Sollefteå behöva i kapitaltillskott för att rädda ekonomin året ut. Den tidsfrist som Voon så att säga gett sig själv löper ut på måndag. Utan de fyra miljonerna då blir det konkurs uppger man.

Ett halvt dygn dessförinnan saknas det dock fortfarande nästan tre.

Nils-Gunnar Molin är styrelseordförande för Voon (Vård och omsorg i Norrland) som sedan knappt ett år tillbaka driver den nya vårdcentralen i Sollefteå i formen av ekonomisk förening.

Han säger till SVT Västernorrland att det fram till måndagen kommit in 1,25 miljoner kronor sedan insamlingen för att rädda Voons ekonomi drogs igång sent i torsdags kväll.

Vårdkooperativet Voon

Inte in på Voons konto

– Vi har lovats lån på mer pengar utöver det, men drygt en miljon har vi säkrat, säger Nils-Gunnar Molin.

Pengarna har kommit in via Swish, kontoinsättningar och i kontanter.

De sätts inte in på Voons konto utan på det konto som är kopplat till aktionsföreningen Sollefteå och Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus.

– Det för att pengarna inte ska hamna i ett konkursbo utifall det värsta scenariot inträffar. Vi måste i så fall kunna betala tillbaka pengarna, säger han.

Uppslutning

Han berättar om ”en fantastisk folkuppslutning” där människor runt om i hela Sollefteå kommun skänker eller lånar ut små och stora belopp.

Men ändå är det alltså ännu en bra bit kvar till de fyra miljoner som Voon anser sig behöva i tillskott för att kunna klara upp den prekära ekonomiska situation man befinner sig i.

Fler löften om lån

– Vi har löften om fler lån från privatpersoner, och i en del fall med ganska stora belopp i sammanhanget. Vi hoppas och tror fortfarande att vi kan nå målet. Det handlar om en mix av bidrag och lån från personer som har vilja och möjlighet att stötta oss för att få den här ekvationen att gå ihop, säger Nils-Gunnar Molin.

Men det fattas ännu nära tre miljoner och tiden rinner ut?

– Det kan hända att hela processen kan komma att skjutas fram ytterligare något dygn. Vi skulle behöva prata med banken också. Och det kan vi inte göra förrän i morgon måndag.

Hoppas på öppning

Men kommer att ni att kunna fatta något definitivt beslut om konkurs eller på måndag som ni tidigare sagt?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig i nuläget. Vi ska som sagt prata med banken på måndag och vi hoppas och tror att det kan finnas en öppning, säger Nils-Gunnar Molin.

– Men det händer saker hela tiden, det pågår en febril verksamhet på alla håll och kanter för att försöka få in de pengar som behövs.

Du har bråda timmar nu?

– Det kan man lugnt påstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet