Foto: SVT

Ytterligare kritik mot Överförmyndarnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Efter JO-kritiken mot Överförmyndarnämnden, i 68-årige Berras fall, kommer nu kritik mot hur myndigheten skött sina åtaganden mot Berras gode man.

Så sent som 24 augusti kom JO:s uttalade i Berras fall. En vecka senare, 31 augusti, presenterades JO:s granskning av hur Överförmyndarnämnden Mitt i Sundsvalls kommun, skött handläggningen av arvodena till Berras gode man.

Läs också: Allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden

Fallet Berra

Kritiken är allvarlig och handlar bland annat om att det tagit oacceptabelt lång tid för Överförmyndarnämnden att granska den gode mannens ansökningar om arvoden.

Ett beslut om att avslå gode mannens arvodesansökan, tog ett år och åtta månader. Även två andra arvodesansökningar tog, det JO kallar, oacceptabelt lång tid.

Besked innan beslut

Dessutom har Överförmyndarnämnden i en skrivelse uttryckt sig så att det föreföll som om den gode mannen inte skulle få något arvode alls för sitt arbete under tre år. Detta skrevs innan något sådant beslut fattats.

Förutom det pekar JO på att Överförmyndarnämnden har granskat en årsräkning utan att utan att redovisa resultatet.

Godman slutade

I ett remissvar till JO skriver Överförmyndarnämnden att de gjort en grundlig genomgång av Berras gode man, i samband med hans död, eftersom: ”...NN:s godmanskap uppmärksammades för överförmyndarnämnden i negativ bemärkelse...” .

Utredningen ledde till att den gode mannen skildes från sitt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet