På onsdag natt gjordes ytterligare ett tillslag i Gävleborgs län och fler vanvårdade hundar hittades. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ytterligare tio vanvårdade hundar hittade under natten

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdag natt gjordes ytterligare ett tillslag på en gård i Gävleborgs län där tio vanvårdade hundar hittades. Gården låg i närheten av de husvagnar där ett par från Ånge haft över 60 vanvårdade hundar.

– Utöver de 63 hundar som hittades tidigare, har det påträffats ytterligare hundar nu i natt på en annan fastighet i närheten, säger Sara Sundin, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen Gävleborg.

Hundarna hittades på en fastighet i närheten av där husvagnarna med 65 vanskötta hundar hittades. Två av de hundarna fick avlivas eftersom de var i så dåligt skick, de övriga 63 är omhändertagna av djurskyddsmyndigheten i Gävleborg.

En hund fick avlivas

Under onsdag natt gjorde polisen alltså ytterligare ett tillslag i Gävleborgs län.

Ytterligare tio hundar hittades, varav en fick avlivas omedelbart.

Ångepoliserna Tommy Nyström och Daniel Dübbel. Foto: Hans Lindblom SVT

Det var polismännen Daniel Dübbel och Tommy Nyström från Ånge, som även gjorde tillslaget i tisdags kväll, som var på plats på gården som alltså ligger i Gävleborgs län.

Uppjagad och hätsk stämning

– Situationen var uppjagad, det var hätsk stämning. Vi var tvungna att skicka kvinnan från platsen för att kunna verkställa omhändertagandet, berättar de.

De hundar som omhändertogs under onsdagsnatten var cocker spanielkorsningar, mopskorsningar och Grand danois. Det är fortfarande oklart om hundarna är id-märkta med microchip.

– De håller på att undersökas nu, så vi vet inte så mycket än, säger Sara Sundin på länsstyrelsen i Gävleborg.

Ett 100-tal höns

Ett tillslag gjordes även på parets fastighet i Ånge kommun. Där fanns närmare 100 höns och en hund som blivit förvildad och fick avlivas.

Polismännen Daniel Dübbel och Tommy Nyström är båda starkt berörda av det de varit med om de senaste dygnen.

– Jag har själv anmält intresse för att ta hand om en av hundarna som jag blev särskilt svag för, berättar Daniel Dübbel.

Kontaktuppgifter till Länsstyrelsen

Visa

Är du intresserad av att ta hand om någon av hundarna kan du mejla länsstyrelsen på: djurskydd.gavleborg@lansstyrelsen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vanvårdade hundar

Mer i ämnet