Foto: SVT

23-åring erkänner dödsskjutning på Gideonsberg

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åring som sitter häktad misstänkt för mord på sin forna kamrat i Västerås i april förra året har erkänt att det var han som höll i pistolen.

Det skriver vlt.se.

Det var den 29 april som en 30-årig man sköts till döds på Emausgatan på Gideonsberg och hans forna kamrat, en 23-årig man, häktades för dådet. Erkännandet kom i mellandagarna.

– Han hade påkallat ett förhör efter att han fått ta del av allt utredningsmaterial. Det var inte överraskande, jag trodde att han skulle komma med någon form av berättelse vid huvudförhandlingen men nu kom det tidigare, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg till SVT Västmanland.

Dödsskjutningen skedde på Gideonsberg i Västerås i april. Foto: svt/ Fredrik Björkholm

Påstår att det var nödvärn

Enligt åklagaren påstår 23-åringen att han agerade i självförsvar.

– Han förnekar fortfarande brott och menar att det rör sig om nödvärn då han själv blev attackerad.

Finns det någon teknisk bevisning på att han ska ha blivit attackerad?

– Alltså, det är hans berättelse, vi har ju hittat saker på platsen, bland annat en kniv. Vi vet dock inte om det var 23-åringens eller den mördades. Det finns ingen som har sett själva angreppet.

Nästa vecka kommer åtalet och då blir hela förundersökningen offentlig. Rättegången inleds den 31 januari och beräknas pågå i nio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.