Foto: Kristján Sigurjónsson

28-åring erkänner mordet i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man från Fagersta har häktats av Västmanlands tingsrätt för mord. Åklagaren såväl som mannens advokat uppger att erkännandet är trovärdigt.

Redan vid inledningen av häktningsförhandlingen sa mannens försvarsadvokat att 28-åringen förklarade sig skyldig.

Därefter blev det lyckta dörrar när tingsrätten gick igenom bevisläget mot mannen och vad som sagts i de inledande förhören.

Jobbar i bredd

Åklagaren Fredrik Sandberg la fram den bevisning som fanns och begärde honom häktad. Den misstänkte mannen erkände gärningen och gick med på att bli häktad. Efter en kortare överläggning så häktades därefter mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Fredrik Sandberg meddelade fulla restriktioner och har nu fram till den 31 augusti, på sig att väcka åtal.

– Trots att han har erkänt jobbar vi i bredd för att se till att det är rätt person och som vi har. Vi vill även se om han var själv eller om det var flera personer där och hitta bevisning som stärker hans uppgifter eller omkullkastar dem.

Erkände under gårdagens förhör

Enligt Fredrik Sandberg kan de i nuläget inte utesluta att det är fler personer inblandade. Mannen som tidigare har nekat till brott, erkände sig skyldig till mordet under ett förhör under gårdagen.

– Han har lämnat en lång och innehållsrik berättelse, med uppgifter som han rimligtvis inte kan veta om han inte varit där vid gärningen. Det är en stark bevisning, men behöver stärkas upp av annan bevisning, säger Fredrik Sandberg.

Finns ett tydligt motiv

Mannens advokat Thomas Carlstedt uppger att det var en lättnad för hans klient att erkänna brottet och att han samarbetar fullt ut i utredningen. Mannen ska även inse vad han har gjort och under omständigheterna vara ”vid gott mod”.

– I mina ögon förefaller han ge ett trovärdigt intryck. Men man vet ju aldrig vad ett erkännande kan bero på, om man inte får en koppling till annan bevisning som ger stöd för en berättelse. det är ju många som har erkänt att de mördat Olof Palme, till exempel, säger Thomas Carlstedt.

Mannen vill inte att hans advokat ska redovisa motivet eller eventuella relationer.

– Men det finns ett tydligt motiv, som han har redovisat, säger Thomas Carlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.