Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får en speciell blick” – i klippet berättar Lovisa Allinge Molander om reaktionerna och hur hon får tampas med både vänner och främlingar för att hon valt bort att skaffa barn. Foto: Caroline Slotte/SVT

34-åriga Lovisa vill inte ha barn: ”Folk blir nästan arga”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Sverige föder färre barn. Lovisa Allinge Molander i Västerås är en kvinna som valt bort barn och mottagit kritik för sitt val.

– Det borde inte vara så konstigt längre att folk väljer bort barn, säger hon.

Barnafödseln har minskat i hela Sverige under 2023. I Västmanland var det 21 år sedan så få barn föddes, enligt statistik från SCB som SVT har sammanställt. Lovisa Allinge Molander från Västerås har valt bort barn. Hon har aldrig upplevt någon barnlängtan.

– Jag kommer ihåg när jag var 15 när man fick sin första pojkvän, då hade man ett stort tjejgäng och så kom barnsnacket igång. Vi satt och pratade om vem som först skulle få barn och alla trodde att det var jag. Jag kommer ihåg då att jag bara: ”Va? Nej!”, redan då, säger hon.

Barnafödandet sjunker

Hur gör man när man söker relationer?

– Man pratar ju otroligt djupt först och då kommer alltid barnfrågan in. Jag har alltid valt att ställa frågan ganska fort för då vet jag om det är en potentiell kille eller inte.

”Får en speciell blick” – i klippet berättar Lovisa hur hon får tampas med både vänner och främlingar för att hon valt bort att skaffa barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet