8 av 10 kommuner i Västmanland har underskott på bostäder

Publicerad

Underskott på bostäder i de flesta kommuner i Västmanland. Det är bilden som visas i den rapport som just nu sammanställs av länsstyrelsen.

Åtta av länets kommuner uppger att man har underskott på bostäder. Endast Skinnskatteberg och Norberg uppger att det finns balans i hela deras bostadsbestånd. Det visar den enkätundersökning från Boverket som kommunerna svarat på och som länsstyrelsen i Västmanland nu sammanställer. Rapporten väntas bli klar i mitten av juni.

Corona kan påverka

Många kommuner håller också på, eller planerar just nu för, att bygga fler bostäder. Svaren skickades dock in i januari, det vill säga innan coronapandemin, och läget kan snabbt ändras.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Det skulle kunna bli så att bostadsbyggandet inte kommer igång som planerat, att många skjuter på sina projekt. Det är en ganska trolig utveckling, säger Anette Rydqvist, planhandläggare på Länsstyrelsen.

– Vi har ännu inte gjort någon total genomgång av läget, det kommer man nog behöva vänta med till sommaren innan man kan göra, säger Anders Teljebäck (S), som är kommunalråd i Västerås.

Bostäder för alla

Lika viktigt som fler bostäder är enligt länsstyrelsen hur många som har råd att hyra eller köpa dem. Och klart är att samarbete krävs. Regeringen har precis tillsatt en utredning för att se hur de hushåll som står längst från bostadsmarknaden lättare ska kunna skaffa sig en bostad.

– Det är kommunerna som har ansvar för bostadsförsörjningen, men för att åstadkomma lösningar krävs det samverkan både på lokal, regional och nationell nivå, säger Anette Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet