Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visas hur den AI-baserade radartekniken fungerar och kraftigt har minskat fallolyckorna på Vårdavdelning 1 i Sala. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

AI har minskat fallolyckorna kraftigt på vårdavdelning i Sala – så fungerar radartekniken

Uppdaterad
Publicerad

Ett pilotprojekt med AI-baserad radarteknik har minskat antalet fallolyckor med 80 procent på Vårdavdelning 1 på Västmanlands sjukhus i Sala.

– Vi hade trott att det skulle bli en förbättring, men kanske inte så här bra. Vi är så otroligt nöjda med det här, säger Carina Klasson, enhetschef.

Som enda vårdenhet i Västmanland har Vårdavdelning 1 på Västmanlands sjukhus i Sala fått pröva den här nya AI-baserade radartekniken.

Antalet fallolyckor har reducerats med 80 procent, om man jämför mot två år tillbaka. Då har man ändå en högre beläggning i dag.

AI

Tänker mer på fallprevention

Tekniken har också fört med sig ett ändrat arbetssätt.

– Vi har blivit bättre på att tänka på fallprevention överhuvudtaget, så att vi tänker mer på risker och hur vi ska förhindra dem, säger Sanna Solid, undersköterska som arbetar på avdelningen.

Vill se permanent AI-baserad radarteknik

Pilotprojektet startade i oktober förra året och ska fortsätta fram till sommaren.

– Men sedan hoppas vi ju på att det blir en upphandling. Vi kan ju inte ens se hur vi ska klara oss utan den här tekniken, nu, säger Carina Klasson.

En av patienterna på avdelningen är Barbro Svedell.

– Det är ju bra om den här tekniken kan förhindra olyckor, både med tanke på lidande och ekonomiskt, säger hon.

I klippet: Så fungerar systemet som minskat fallolyckorna drastiskt.

Barbro Svedell har själv arbetat som undersköterska. ”Jag vet hur orolig man var när man hade patienter som hade lätt för att falla”, säger hon. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet