Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Fredrik Ingblad om rättegången i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Åklagaren: ”Finns brister i rättspsykiatriska undersökningen”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegång mot 16-åringen som är misstänkt för mordförsöken vid Engelbrektsplan var planerad att pågå under en dag. Men åklagaren menar att det finns brister i det rättspsykiatriska utlåtandet. Nu ska Socialstyrelsens rättsliga råd ska se över det innan rättegången kan avslutas.

Det rättspsykiatriska utlåtandet som användes i rättegången inkom till Västmanlands tingsrätt den 25 juli och var en så kallad stor rättspsykiatrisk undersökning som visade att 16-åringen hade en allvarlig psykisk störning när han knivhögg de två männen.

Men det ifrågasattes av åklagare Fredrik Ingblad som menade att det behövs ett bättre underlag och yrkade på att Socialstyrelsens rättsliga råd ska se över fallet. Det tar fyra veckor. Gärningsmannen är fortsatt häktad under denna tid.

I klippet förklarar åklagaren hur han motiverar beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet