Foto: TT

Åklagaren: ”Gärningsmännen har visat stor hänsynslöshet”

Uppdaterad
Publicerad

Både den 42-åriga kvinnan och ex-pojkvännen bör dömas till livstids fängelse, det menar åklagaren Jessica Wenna. – Gärningsmännen har visat stor hänsynslöshet, och det finns en mängd försvårande omständigheter i det här fallet.

Under måndagen hölls den sista dagen i huvudförhandlingarna kring Arbogafallet.

Domen kommer 21 augusti, och åklagaren Jessica Wenna menar att de båda huvudåtalade bör dömas till livstids fängelse, båda för mord och mordförsök. 42-åringens advokat Amanda Hikes håller inte med.

– Det finns inte något hinder att döma till tidsbestämt straff. Min klient är tidigare ostraffad, säger Amanda Hikes.

– Den 42-åriga kvinnan har inte förmått ex-pojkvännen att medverka, han har inte varit i beroendeställning till henne.

Kan vara förbjudet med livstid

Men om man kommer fram till att ex-pojkvännen inte är över 21 år gammal får han enligt lag inte dömas till livstid.

LÄS MER: Ex-pojkvännens ålder gick inte att fastställa – kan avgöra strafflängden

– Om det inte är klarlagt ska ingen straffrabatt ges och då ska fängelsestraffet bestämmas till 18 år, säger Jessica Wenna.

Advokaten: Finns flera förklaringar

Ex-pojkvännen har uppgett flera olika åldrar under årets lopp, något hans advokat Lars Jähresten menar har sina förklaringar.

– Han har uppgett ett antal olika åldrar under förundersökningens gång, även innan han blev misstänkt för brott. Bland annat har han uppgett 1994 till gränspolisen i Kroatien och det berodde på att det fanns andra åldersgränser än här, säger han.

LÄS MER: Leif GW Persson: ”De kommer att dömas till livstids fängelse”

– Väl i Sverige så har han även enligt 42-åringen uppgett att han är 25 år. För att inte folk ska tycka att det är så stor åldersskillnad mellan dem.

Svårbestämd ålder

Ex-pojkvännens ålder har varit svår för rättsmedicinalverket att avgöra. Maxstraffet för mord är livstid men kan bara utdelas till personer som fyllt 21 vid brottstillfället.

Rättsmedicinalverkets resultat visade att ex-pojkvännen troligtvis är över 18 år men ålderstesterna har inte kunnat visa om han är över eller under 21 år.

LÄS MER: Rättsexpert: ”Om man är osäker dömer man till den åtalades fördel”

Åklagaren yrkar även på att ex-pojkvännen ska utvisas till Afghanistan.

– Det föreligger en orolig och allvarlig situation i Afghanistan, jag ber tingsrätten överväga det, säger Lars Jähresten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet