Åklagarna Jessica Wenna och Johan Fahlander. Foto: TT

Åklagarna i Arbogafallet: 42-åringen drevs av pengar och svartsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Nu tecknas en bild av en manipulativ kvinna driven av osämja, svartsjuka och pengar. Nu åtalas hon för mord på sin far och make, liksom en rad andra grova brott. Den åtalade 42-åringen i Arbogafallet nekar till alla anklagelser.

Det som började med nyheten om att en äldre man mördats i sitt sommarhus har nu svällt till en av de senaste årens mest uppmärksammade kriminalfall fyllt med klassiska ingredienser som död, pengar, hämnd och lögner.

Historien kom att bli känd som Arbogafallet eller sommarstugemordet och i dag åtalas mannens dotter för en rad grova brott. 

Arbogafallet

LÄS MER: Alla turerna i fallet

Enligt åtalet begav sig kvinnan tillsammans med sin dåvarande pojkvän till föräldrarnas sommarstuga en kväll i början av augusti förra året. Hon ska ha då övertalat pojkvännen att mörda hennes föräldrar och hon ger honom en kniv.

Pekas ut av sin mor

Planen går nästan i lås. Den äldre mannen dör och hans fru skadas svårt och redan i ambulansen pekar hon ut dottern som skyldig till dådet.  

Kvinnan nekar till all inblandning medan pojkvännen har erkänt gärningen. Pojkvännen är en asylsökande man, som länge kallades för 19-åringen i medierna. I förundersökningen framkommer det att han ljugit om sin ålder och att han i verkligheten är 25 år.  

– 42-åringen uttrycker sig på ett sätt som att hon varit delaktig i brotten. Hon insinuerar och styr 25-åringen, sade åklagaren Jessica Wenna på en presskonferens i samband med att åtal väcktes. 

LÄS MER: Påstod att hon sålde sex under mordkvällen

Den kanske starkaste bevisningen är DNA från 25-åringen hittats på pappans kropp och blodspår som hittats i 42-åringens bil. I bevisningen mot kvinnan och hennes före detta pojkvän finns också  sms-kommunikation dem emellan liksom dna och fotavtryck från ex-pojkvännen på mordplatsen.

Idag väcktes åtal i det uppmärksammade Arbogafallet. Foto: TT

Övertalar sin son

I de förhör som hållits med 42-åringen har hon lämnat nio olika versioner om vad hon gjorde under mordkvällen. En av dem handlar om att hon ska ha varit hemma med sin 13-årige son, vilket hon även övertalar sin son att säga till polisen. Han tar senare tillbaka denna version.

LÄS MER: Alla brott Arbogakvinnan misstänks för

Historien kommer att växa ytterligare och det dröjer inte länge innan misstankarna riktas mot 42-åringen i ett helt annat fall. Hennes make hade sommaren 2015 hittats drunknad vid föräldrarnas sommarstuga.  

En kort tid före makens död hade 42-åringen tecknat en livförsäkring i hans namn och uppgett sig själv som förmånstagare. Händelsen avskrevs inledningsvis av polisen men förundersökningen återupptogs och nu åtalas kvinnan för mord, stämpling till mord alternativt grov misshandel. 

Dådet ska ha planerats en längre tid och kort efter makens död försökte 42-åringen få ut pengar från livförsäkringen. 

Levde på stor fot

Enligt åtalet ska 42-åringen under en längre tid övertalat sin son och svärson att grovt misshandla eller döda sin make. Enligt åklagarna ska motivet i det fallet ha varit hämnd, svartsjuka och osämja. Men det finns enligt åklagarna ett övergripande och återkommande motiv, nämligen pengar.  

– Hon hade levnadsomkostnader som var väldigt höga. Nästan ständigt hade hon högre utgifter än inkomster och hon har inte kunnat leva på sina egna inkomster, utan fått bidrag från sina föräldrar för att kunna leva som hon gör, säger Wenna. 

42-åringen åtals också för hot mot tjänsteman, givande av muta, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri. Kvinnan nekar till samtliga åtalspunkter och hennes advokat Amanda Hikes säger till TT att hennes klient inte drivits av pengar.

Förhandlingarna i tingsrätten inleds den 8 maj och väntas pågår till och med 28 juni.

Arbogamorden

Den 42-åriga kvinnan och hennes 19-årige pojkvän sitter sedan september 2016 häktade misstänkta för mord på kvinnans far och mordförsök på kvinnans mor i en sommarstuga utanför Arboga.

Pojkvännen erkände brotten i februari, efter att ha suttit häktad i nästan ett halvår.

I mars häktades kvinnan även för mordet på sin 42-årige make, som i augusti 2015 hittades drunknad i Hjälmaren, inte långt från sommarstugan.

Först avskrev polisen dödsfallet som en olycka. Men efter påtryckningar från försäkringsbolaget If beslutade åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt mord. Försäkringsbolaget hade uppmärksammat att kvinnan tecknat en livsförsäkring i sin makes namn, med sig själv som förmånstagare.

I mitten av november 2016 öppnades mannens grav för att kroppen skulle kunna genomgå en heltäckande rättsmedicinsk undersökning.

En 25-årig man har också suttit häktad för mordet på maken. Han försattes för en tid sedan på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet