Algsäsongen är här

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar rapporterna om algblomning vid badplatser att komma in. Barn och djur är särskilt känsliga.

– När det gäller algerna så kan man reagera i huden, känsliga personer kan få en allergisk reaktion. Det är inte farligt på något sätt men man ska duscha och tvätta av sig det här efteråt, säger Anita Sackmark, miljö– och hälsoskyddsinpektör i Västerås.

Vanligast på högsommaren

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer. Det förskommer i alla vatten och blommar vanligtvis nära vattenytan där solljuset är starkast. Det kan förekomma under hela året men är starkast mot slutet av sommaren när vattnet har varit varmt länge.

– Vi har inte sett det i någon stor omfattning på badplatserna ännu men vi har sett att det har börjat redan, säger Anita Sackmark.

Algblomning har rapporterats bland annat vid Löga strand och Framnäsbadet i Västerås, och vid Viggenbadet i Sala.

Barn och djur känsligast

Olika arter är olika giftiga, men det går bra att bada i vatten med algblomning. Man ska däremot se till att inte svälja vattnet och därför är det bra att små barn och djur hålls ifrån vatten med algblomning. Djur som dricker vatten med algblomning kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.

– Ser man alger i stor omfattning i vattnet, ser det ut som spenatsoppa, då avråder vi från att bada, säger Anita Sackmark, miljö– och hälsoskyddsinpektör i Västerås.

Här kan du läsa mer om algblomning och se aktuella rapporter från din badplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.