Foto: Melker Blomberg

Knarkfabriken i Skinnskatteberg: Nu åtalas mannen för att ha tillverkat metamfetamin och amfetamin

Uppdaterad
Publicerad

Efter över ett halvår i häktet åtalas nu den man i 30-årsåldern som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott då han ska ha ägnat sig åt storskalig amfetamintillverkning på en gård i Skinnskatteberg. Även en kvinna åtalas men endast för innehav och överlåtelse av narkotika.

– Det började med en vinglig bilfärd i Köping, som uppmärksammades av en privatperson och som larmade polisen. I bilen hittade polisen en stor mängd metamfetamin. Vid den efterföljande husrannsakan på en gård i Skinnskatteberg upptäcktes ett fullt fungerande narkotikalabb där det framställdes metamfetamin och amfetamin, säger polisinspektör Anna Söderhjelm som ansvarat för utredningen i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Det har tagit tid att analyser narkotikan och tillverkningsredskapen som hittades i källaren på den renoverade ladan. Poliserna som först gick in i byggnaden var tvungna att vända i dörren då stanken från narkotika-kemikalierna var för stark.

Knarkfabriken i Skinnskatteberg

Men nu är analyserna klara och utredningen färdigställd. Mannen erkänner att han tillverkat metamfetamin men nekar i övrigt till brottet, synnerligen grovt narkotikabrott, som är den allvarligaste graden av narkotikabrott. Om han döms för brottet landar straffet på minst 6 års fängelse.

Metamfetamin är en starkare variant av amfetamin.

– Det är mycket oroväckande och är framför allt livsfarligt, eftersom narkotika säljs på dolda sidor på nätet och når köpare helt utan kontroll över vare sig hälsotillstånd eller ålder, säger Anna Söderhjelm.

Han åtalas tillsammans med den kvinna som befann sig i hans bil när han stoppades på Mariavägen i Köping den 30 augusti. Kvinnan är dock endast åtalad för narkotikabrott av normalgraden då man hittade över 300 gram metamfetamin när man kroppsvisiterade henne. Både kvinnan och mannen var narkotikapåverkande vid gripandet. Därför togs beslutet att göra en husrannsakan och det var så gården och amfetaminfabriken upptäcktes.

Ända fram till den 26 april var ytterligare två kvinnor och en man som också har kopplingar till gården misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott men de är nu helt avskrivna från misstankar.

Källa till SVT: ”Amfetaminet var väldigt rent – man kunde inte ta så mycket”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabriken i Skinnskatteberg

Mer i ämnet