Utredaren på DO, Olle Brynja, tror att de ökade anmälningarna främst beror på ökad medvetenhet. Foto: Pressbild

Fler anmäler diskriminering – men fall tas sällan upp i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2015 och 2019 ökade antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen (DO) med 18 procent. Från 1 843 till 2 166 stycken. Vanligast är anmälningar från personer med någon typ av funktionsnedsättning. Ofta rör det sig om diskriminering inom arbetslivet.

– Funktionsnedsättning behöver inte bara innebära något fysiskt. Vi får in många anmälningar från personer med kognitiva funktionsnedsättningar som adhd, bipolaritet och autism, säger Olle Brynja, utredare på DO.

Däremot är det relativt få anmälningar som rör psykisk ohälsa. Det tror han kan ha att göra med att det fortfarande finns en beröringsskräck kring det ämnet.

– Även om det är ytterst få fall vi kan ta till domstol så är det viktigt att folk anmäler. Vi för statistik över alla anmälningar som kommer in och de kan utnyttjas till forskning, säger Olle Brynja. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.