”Många tror inte jag kan prata”. Louise Vidlund försöker hålla humöret högt även fast hon ofta märker av andras blickar.

Louise har fått kämpa mot fördomar och diskriminering – motbevisade tvivlarna

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 90 cm lång och kan inte stå eller gå. Men det Louise Vidlund saknar i fysisk styrka tar hon igen i energi.

– Min mamma har lärt mig att alltid tänka positivt, säger hon

30-åriga Louise Vidlund föddes med den genetiska sjukdomen Osteogenesis imperfecta som kortfattat kan förklaras som svår benskörhet.

– De första sex åren av mitt liv hade jag frakturer dygnet runt, jag kunde inte sova en hel natt. De trodde inte att jag skulle överleva, säger Louise.

Vid sex års ålder fick hon en medicin som gjorde att hennes frakturer stannade upp och hon kunde för första gången sova en hel natt i sträck.   

Motbevisat tvivlarna

Trots tuffa år är Louise i dag nöjd med sitt liv. Hon driver ett assistansbolag tillsammans med sin mamma och bokas regelbundet in som föreläsare för att berätta om hur hon tagit sig förbi olika hinder på vägen till den hon är i dag.

Bland det främsta hon uppnått, enligt henne själv, är att skaffa körkort. 

– Körkortet fick jag i gåva av min morfar. Jag fick åka till Hedemora fem gånger och övade en vecka i taget. Jag glömmer aldrig dagen då jag morfar fick veta att jag tog det, då började han gråta, säger Louise och ler.

Möter många fördomar

Trots alla framgångar har hon även flera gånger fått kämpa mot folks och myndigheters fördomar.

– Samhället är inte anpassat i dag till de människor som sticker ut fast man säger att det är det. Det har jag fått bevisat att det inte är så.

Hör Louise berätta mer om hon har fått kämpa mot fördomar och diskriminering i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.