Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Jan Smedjegård säger att covidsituationen i sjukvården generellt är lindrigare i Västmanland än i vissa andra regioner, samtidigt fortsätter de konstaterade fallen att öka. Foto: Arkiv

Ansträngd intensivvård – Region Västmanland går upp i förstärkningsläge

Publicerad

Patienterna inom intensivvården ökar samtidigt som personalsituationen är ansträngd. För att klara situationen går nu Region Västmanland upp i förstärkningsläge.

– Patientbeläggningen förväntas bli hög och vi behöver säkra bland annat bemanningen, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör, Liselott Sjöqvist i ett uttalande.

De senaste dagarna har antalet IVA-patienter ökat även i Västmanland. På fredagen vårdades 11 patienter inom intensivvården, av dem var sex covid-19-patienter. Samtidigt är sjukfrånvaron bland personalen hög.

Utöver det uppges vaccinationsplanen ställa stora krav på regionens förmåga att snabbt kunna hantera förändrade förutsättningar.

Förstärkningsläget som inleddes på fredagseftermiddagen och som gäller tills vidare, ska göra att de samlade resurserna används mer effektivt skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande. 

Det för att kunna möta upp en situation med till exempel större vårdbehov eller en stor olycka.

Smittskyddsläkaren: ”Kulmen inte passerad”

Enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård är den generella situationen inom sjukvården – när det kommer till vård av just covidsjuka – ändå lindrigare i Västmanland än i vissa andra regioner.

Samtidigt är inte trenden med ökande antal fall bruten än, säger han i klippet.

– Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.

– Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

– Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet